Burgemeester Gouda begrijpt sentimenten na het nieuws over asielzoekers in kazerne

GOUDA - Ook Gouda moet zijn verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de vluchtelingenproblematiek. Dat zegt burgemeester Milo Schoenmaker. Daarom helpt de gemeente het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, het COA, met de opvang van asielzoekers op het terrein van de Prins Willem Alexanderkazerne.
De plek is niet onomstreden. Eerder zou er op die locatie een mega-moskee komen. Daartegen was veel protest en uiteindelijk ging dat plan niet door. Dat nu dezelfde locatie is uitgekozen voor de opvang van vijfhonderd asielzoekers is toeval, zegt de burgemeester: 'het COA is op plekken in heel Nederland gaan kijken en kwam onder meer uit op de leegstaande kazerne in Gouda’.

Burgemeester: ’vijfhonderd asielzoekers, dat is een klein opvangcentrum'


De burgemeester benadrukt dat vijfhonderd geen hoog aantal is: ‘voor een asielzoekerscentrum is dat niet groot, maar dit pand kan ook niet meer dan vijfhonderd mensen opvangen’. De gemeente begrijpt dat er mogelijk onrust zal ontstaan onder de buurtbewoners.

Het COA gaat uitgebreid onderzoeken welke gevolgen dit centrum zal hebben voor de buurt. ‘Ze hebben daar veel ervaring mee’, zegt de burgemeester. Hij hoopt dat dit nieuws door goede communicatie ‘op een betere ontvangst kan rekenen’.

Buurtbewoners: ‘waarom niet in lege kantoorpanden?’

Wijkvereniging ‘Gouda Noord zoals het hoort’ gaat er binnenkort met de leden over praten, zegt voorzitter Edward Uittenbroek. Het doet hem meteen denken aan de manier waarop het nieuws over de mega-moskee werd gebracht: ‘dat kwam ook plotseling, hoewel er in dit geval geen sprake is van een overvaltechniek’. Uittenbroek heeft er begrip voor dat Gouda asielzoekers gaat opvangen, maar betwijfelt of de kazerne hiervoor de aangewezen plek is.

‘Gezien de sentimenten is de kans vrij groot dat de wijk deze beslissing niet accepteert’, zegt hij. Volgens de wijkvereniging staan er genoeg kantoorpanden leeg in Gouda die geschikter zijn en bovendien sneller klaar voor gebruik. De kazerne kan pas in de tweede helft van 2016 in gebruik worden genomen.

Deel dit artikel: