COC boos over homo-onderzoek:'gemeente Den Haag biedt excuses aan voor 'suggestieve' vraagstelling'

DEN HAAG - Deelnemers aan het stadspanel van de gemeente Den Haag kregen deze week wel erg opmerkelijke stellingen voorgelegd. Het periodieke onderzoek van de gemeente, waar inwoners zich zelf voor kunnen opgeven, ging deze keer over homoseksualiteit. De vraagstelling is de Haagse afdeling van homobelangenorganisatie COC in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeente Den Haag biedt nu zijn excuses aan.
'Seks tussen twee lesbische vrouwen vind ik walgelijk', is één van de stellingen waar panelleden op moesten antwoorden. 'Biseksuelen zijn er nog niet uit wat hun seksuele voorkeur is', luidde een andere stelling. En: 'Biseksuelen zijn niet in staat monogame relaties te hebben'.

Het COC in Den Haag is enorm geschrokken, zegt voorzitter Arnout van Kooij tegen Omroep West. 'De stellingen doen bij onze achterban heel erg veel pijn', zegt hij. 'Het voelt alsof ons geweld is aangedaan.'

'Suggestieve toon'

Volgens Van Kooij zijn de vragen 'pijnlijk' en 'moeilijk'. Hij stoort zich ook aan de suggestieve toon van de vragen. Hij was eerder niet op de hoogte dat Den Haag dit onderzoek hield. Na vragen van Omroep West over de enquête nam hij contact op met de gemeente.

'Er is meteen een stevig en indringend gesprek geweest, van wel een uur', vertelt de aangeslagen voorzitter. De gemeente heeft goed geluisterd naar de gevoelens van de COC-voorman. 'Daarop volgden excuses en die hebben we geaccepteerd', zegt hij.

COC niet betrokken

Opmerkelijk genoeg heeft de gemeente Den Haag de lokale afdeling van het COC dus niet betrokken bij het onderzoek. 'We willen nu betrokken blijven bij de ontwikkelingen op dit gebied', zegt Van Kooij. Volgens hem heeft de gemeente dat ook toegezegd.

LEES OOK: Haagse moslimpartij: Gemeente, stop met promotie homoseksualiteit

De gemeente Den Haag kon donderdag nog niet inhoudelijk reageren. Wel verklaart een woordvoerder met dit onderzoek de emancipatie in de stad te willen bevorderen.
Deel dit artikel: