Delft: lastenverzwaring en extra bezuinigingen om artikel-12-status te vermijden

DELFT - Delft gaat de komende jaren 3,2 miljoen euro extra bezuinigen, en de lasten met 1,8 miljoen euro verhogen. Met dit pakket aan maatregelen vermijdt het gemeentebestuur de artikel-12-status. Een gemeente die een artikel-12-status heeft, heeft niets te zeggen over de eigen financiƫn.
Het college van burgemeester en wethouders presenteerde het plan donderdagmiddag. De extra inkomsten bestaan uit een verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) en de herinvoering van de hondenbelasting. In 2016 gaat een Delfts gezin er gemiddeld 40 euro op achteruit.

De bezuinigingen bestaan vooral uit technische en organisatorische maatregelen, zo schrijft de gemeente in een persverklaring. De bijdrage aan de spoortunnel, een bedrag van 80 miljoen euro, wordt uitgesmeerd over een periode van 80 jaar, op advies van een externe accountant. Daardoor drukt die last minder zwaar op de begroting. Het was de ontwikkeling van de spoorzone die Delft naar de rand van de financiële afgrond bracht. Die bleek veel duurder dan gedacht.  

'Weinig ruimte om te investeren'

Het gemeentebestuur is blij dat de artikel-12-status van de baan is, maar 'de komende jaren blijven mager', benadrukt zij. 'De gemeente heeft weinig ruimte op te investeren.'

LEES OOK: Zes vragen over de financiële problemen in Delft
Meer over dit onderwerp:
Delft Geld Artikel-12 Politiek
Deel dit artikel: