Instellingen

Grote Marktstraat Den Haag krijgt oorbellen

DEN HAAG - In plaats van enorme kroonluchters, komen er nu veel kleinere 'oorbellen' boven de Haagse Grote Marktstraat te hangen als verlichting.
De bedoeling is dat de nieuwe lampen begin 2016 in gebruik worden genomen, staat in een rapport van de gemeente Den Haag.
De spectaculaire kroonluchters zouden het sluitstuk moeten vormen van de omvorming van de straat tot een 'winkelboulevard met Europese allure'. Maar er ging steeds iets mis. Zo waren er eerst problemen met de bevestiging van de lampen van ontwerper Lana du Croq. Twee jaar geleden bleek dat ze te zwaar waren. Het ontwerp werd daarop aangepast.

Lampen werden te duur

Maar begin februari dit jaar werd duidelijk dat geen enkel bedrijf de lampen voor een redelijke prijs kon maken. Daar werd het hele project afgeblazen.
Volgens de gemeente Den Haag heeft Lana du Croq nu toch wel een 'passende oplossing' gevonden. Het ontwerp bestaat uit ongeveer 58 lampen die in twee lijnen boven de straat komen te hangen.

Alle kleuren

De gemeente: 'Naast functionele verlichting is met deze elementen ook sfeerverlichting mogelijk, waarbij alle kleuren ingezet kunnen worden.' En ook belangrijk: de oorbellen worden niet te duur, belooft het stadhuis.