Opvang vluchtelingen: plek voor 2.700 mensen in Gouda, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Katwijk

GOUDA - Onze regio heeft tot nu toe ruimte voor de opvang van ten minste 2.700 vluchtelingen. In Gouda, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Katwijk heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) concrete locaties op het oog. Andere gemeenten zijn nog in gesprek met het COA of zijn niet benaderd.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) zei een paar weken geleden dat hij opvanglocaties nodig heeft om de grote stroom vluchtelingen die naar Europa komt, op te vangen. Het COA is de afgelopen tijd druk aan de slag om geschikte plekken te vinden. In Zuid-Holland-Noord zijn tot nu toe vier concrete locaties bekend.

In Gouda komt de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne in aanmerking voor een asielzoekerscentrum voor 500 vluchtelingen. Rijswijk heeft ruimte voor 800 asielzoekers in het oude belastingkantoor aan de Steenvoordelaan. Leidschendam-Voorburg kan 800 asielzoekers kwijt in het voormalige zorgcomplex Schakenbosch en Katwijk wil het huidige azc op het vliegveld Valkenburg veranderen van een tijdelijke opvanglocatie naar een permanent asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen.

Gemeente moet instemmen

Het is nog niet zeker dat deze locaties daadwerkelijk worden omgebouwd tot asielzoekerscentra. Eerst moet draagvlak in de politiek en in de buurt gevonden worden. Het COA heeft als uitgangspunt dat er pas een asielzoekerscentrum komt, als er overeenstemming is met de betreffende gemeente.

LEES OOK: COA wordt platgebeld door mensen die hulp willen bieden aan vluchtelingen

Andere gemeenten zijn nog in gesprek met het COA over mogelijke opvanglocaties. Het gaat onder andere om Wassenaar, de Krimpenerwaard en Den Haag.

Vluchtelingen naar Den Haag

De PvdA in de Haagse gemeenteraad vindt dat Den Haag ruimhartig moet zijn met het opvangen van vluchtelingen. 'Den Haag is stad van Vrede en Recht en daarom heeft de gemeente de morele plicht om veel asielzoekers op te vangen', zegt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Hij vindt ook dat Den Haag meer vluchtelingen op zou moeten vangen, dan het aantal dat het COA zal vragen. Dat hoort bij ons imago als stad van Vrede en Recht.'

Een meerderheid van de gemeenteraad in Den Haag vindt dat de stad asielzoekers moet opnemen. Maar een partij als de PVV wil de grenzen sluiten omdat  gelukszoekers hier niets te zoeken hebben'.

Zoetermeer wil zelf kiezen

Het college van Zoetermeer wil het COA zelf benaderen om opvang aan te bieden. Volgens een woordvoerder is er nog geen concrete locatie maar wil de gemeente zijn verantwoordelijkheid nemen. Voordat het college verdere stappen neemt, zal het eerst met de gemeenteraad praten. Dat gebeurt maandag.

Andere gemeenten als Delft, Nieuwkoop, Westland en Noordwijkerhout ondernemen niet zelf actie. Zij wachten af of het COA met een verzoek komt.