Gesjoemel bij Stadsbeheer van de gemeente Den Haag, ambtenaren doen een boekje open

DEN HAAG - Ambtenaren bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag hebben zich jarenlang niet aan de regels gehouden. Dat meldt het ANP zaterdag. De zaak kwam aan het licht door verklaringen die oud-ambtenaren hebben afgelegd in een corruptiezaak van een collega dit jaar.
De verklaringen zijn afgelegd door medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij zeggen dat ze jarenlang van hogerhand de opdracht hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Hierdoor werden zij gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan. Om uitbetaling voor het eind van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren ongeveer tweeduizend verklaringen voor werk dat nog helemaal niet door aannemers was gedaan.

Deze aannemers spelen een belangrijke rol in de sjoemelzaak. Zo namen ambtenaren giften aan van aannemers, terwijl dit niet mag. Op de afdeling Riolering en Waterbeheersing werd ook administratief gerommeld. Geld werd uitgegeven aan andere doeleinden dan waarvoor het was begroot. Een ambtenaar verklaart dat computers die buiten de ICT-afdeling werden besteld, de boeken in gingen als 'putranden of wat dan ook'.

Hoger beroep

De gemeente Den Haag kan nog niet veel zeggen over de verklaringen van de ambtenaren, omdat de zaak in hoger beroep is bij de rechter. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan 'de borging van de integriteit van de ambtenaren'.