Nieuws

Eschermuseum mogelijk in ambassade van Amerika aan Lange Voorhout in Den Haag

De Amerikaanse ambassade in Den Haag.
De Amerikaanse ambassade in Den Haag
DEN HAAG - De ambassade van Amerika in Den Haag wordt mogelijk omgebouwd tot een museum. Als het aan directeur Benno Tempel van het Eschermuseum ligt, kan iedereen vanaf 2018 genieten van alle werken van de beroemde kunstenaar in het gebouw aan het Lange Voorhout.
Nu zit het
een stuk verderop, schuin tegenover Hotel Des Indes. Volgens Tempel is het museum daar langzaam uit zijn jasje gegroeid. De afgelopen zeven jaar is het aantal bezoekers verdubbeld tot jaarlijks 140.000 bezoekers, vertelt Tempel. 'De hoekige kenmerken van de ambassade lijken een beetje op de stijl van Escher in zijn hoogtijdagen.'

In het huidige gebouw van Escher zou een Delfts blauw-museum moeten komen. 'De gemeente Delft heeft al aangegeven dat jammer te vinden. Die stad mag dan veel aardewerkfabrieken in het verleden hebben gehad, maar er is nu geen stukje Delfts aardewerk uit de zeventiende en achttiende eeuw terug te vinden. Wij willen daar ruimte voor bieden', aldus de museumdirecteur die het al helemaal voor zich ziet; een museumkwartier in het hart van de stad.

VVD

Tempel zegt op het idee te zijn gebracht om van de ambassade een museum te maken door de VVD in de Haagse gemeenteraad. 'Een half jaar geleden liep ik in het gebouw rond en toen werd ik steeds enthousiaster.' De ambassade van Amerika aan het Lange Voorhout komt in 2017 leeg te staan. 'We willen er ook een terras bij maken.'
De museumdirecteur moet nog op zoek naar het geld voor een verhuizing. 'Het gebouw staat er al dus eigenlijk zijn we alleen geld kwijt aan het interieur. Dus zo duur als de entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam die 16 miljoen euro kostte, gaat het niet worden', verzekert Tempel.