Politieactie: agenten blokkeren ministeries Den Haag voor betere cao

DEN HAAG - Duizenden politiemensen uit het hele land zullen woensdag vier ministeries in Den Haag blokkeren. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen ze zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.
De aanwezigheid van de duizenden agenten in Den Haag betekent ook dat elders in het land politiebureaus sluiten voor het publiek. Dat gebeurt tussen 7.00 en 17.00 uur. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

LEES OOK: Nieuwe politieacties voor betere cao; politie verhindert innen boetes

De agenten komen woensdag met zo'n honderd bussen en de trein naar Den Haag. Daar blokkeren ze de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd. Het is de bedoeling dat tussen 9.00 uur tot in de middag niemand de ministeries in of uit kan.

Manifestatie Malieveld

Daarna houden de politiemensen, gekleed in rood, wit, blauw en oranje, een manifestatie op het Malieveld. De zeker 5.000 agenten zullen tijdens de mars daarheen een groot deel van de binnenstad omringen. Bij de Tweede Kamer maken ze, om de aandacht te trekken, kabaal door op oliedrums te slaan.

LEES OOK: Politiebureaus dicht vanwege uitblijven nieuwe cao; politie Den Haag werkt wel op Prinsjesdag

Het grootschalige protest op woensdag is het zoveelste in de reeks cao-acties van de politiebonden. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Eerder lieten ze sirenes loeien, hielden ze langzaamaanacties en kwamen agenten alleen in actie bij spoedeisende meldingen. En de wedstrijd ADO - PSV ging niet door, omdat er geen agenten beschikbaar waren.

Geen geld beschikbaar

'De constatering van de minister dat er geen geld beschikbaar is, is onzin', benadrukt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp namens de gezamenlijke politiebonden. 'Het kabinet kiest er voor het geld aan hele andere zaken uit te geven. Natuurlijk hebben we begrip dat er ook geld aan andere dingen wordt besteed, maar we begrijpen niet waarom er geen geld voor de politie beschikbaar is. Het gaat immers om de veiligheid in ons land.'
Deel dit artikel: