Den Haag: geen geschikte plek voor opvang vluchtelingen

DEN HAAG - De stad Den Haag blijkt enorm te worstelen met de opvang van vluchtelingen. Het college van burgemeester en wethouders neemt woensdag een officieel besluit. Maar de kans is groot dat er geen grootschalig asielzoekerscentrum komt, melden bronnen in het stadhuis.
Wel wil de internationale stad van vrede en recht werken aan een oplossing voor 'langere termijn'. Andere
– zoals
,
en
– vangen wel grote groepen asielzoekers op.
UPDATE: Een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg weerspreekt dat er grote groepen vluchtelingen worden opgevangen in die gemeente. 'In Leidschendam-Voorburg heeft de gemeenteraad besloten een breed haalbaarheidsonderzoek met betrokkenen uit te voeren voor diverse locaties. Pas daarna wordt duidelijk of er mogelijkheden zijn om asielzoekers op te kunnen vangen en waar dat zou kunnen zijn.'
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept dinsdag alle gemeenten op mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Volgens de VNG komen er op dit moment duizenden vluchtelingen per week uit oorlogsgebieden naar Nederland. Steeds meer gemeenten vangen vluchtelingen op, maar de lasten moeten worden gedeeld, zegt een woordvoerder. Daarom wordt nu een beroep gedaan op alle gemeenten.

'Geen geschikte plek'

Maar in Den Haag zou geen geschikte plek zijn voor een grootschalige opvang van asielzoekers, is het verhaal in het stadhuis. Wel wordt gezocht naar meer huisvesting voor vergunninghouders. Mensen die mogen blijven, maar waarvoor ook in de stad lang niet voldoende woningen zijn.
Meerdere wethouders en burgemeester Jozias van Aartsen bevestigden vandaag dat het college woensdag een brief aan de gemeenteraad stuurt over de positie van Den Haag. 'U kunt ervan verzekerd zijn dat de stad Den Haag gegeven de stad die het is, op dit punt vooral ook open zal staan voor oplossingen op langere termijn', aldus burgemeester Jozias van Aartsen tegen Omroep West.

Wel aandeel leveren

Verder wil hij inhoudelijk niet op het besluit ingaan. Maar zegt hij: 'Den Haag zal zonder enige twijfel een aandeel gaan leveren, maar het kan ook gaan over een oplossing op langere termijn.'
De burgemeester zegt ook te hopen op een goede, maar vooral ook inhoudelijke discussie met de gemeenteraad. Een discussie die ook uitstijgt boven 'ideologische verschillen'. 'Want dit is een discussie van medemenselijkheid maar vooral ook perspectief', aldus Van Aartsen.