Agenten verzamelen zich voor cao-actie in Den Haag, blokkeren ministeries tot in middag

Politie-actie
Politie-actie © Mariëlle Bakker
DEN HAAG - Politieagenten uit het hele land verzamelen zich woensdagochtend bij het Centraal Station in Den Haag voor een grote actie voor een betere cao. Duizenden politiemensen gaan vier belangrijke ministeries in Den Haag blokkeren. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen ze zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.
Hun aanwezigheid in Den Haag betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 7.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.
De agenten komen met zo'n 100 bussen en per trein naar Den Haag. Daar blokkeren ze de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd. Het is de bedoeling dat tussen 9.00 uur tot in de middag niemand de ministeries in of uit kan.

Al maanden actie

Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Eerder lieten ze sirenes loeien, hielden ze langzaamaanacties en kwamen agenten alleen in actie bij spoedeisende meldingen. Verder leverden ze geen personeel tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Hierdoor ging de voetbalwedstrijd ADO-PSV niet door.