'Klein' Midden-Delfland wil geen vluchtelingen opvangen, andere gemeenten twijfelen nog

MIDDEN-DELFLAND - Gemeente Midden-Delfland is niet bereid om nieuwe vluchtelingen op te vangen. 'In onze kleine gemeente zien we daartoe geen mogelijkheden', laat de gemeente weten op vragen van Omroep West en de NOS.
Meer dan 230 van de 393 Nederlandse gemeenten deden mee aan het landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. In onze regio worstelen de meeste gemeenten met de vraag of zij hun deuren voor nieuwe asielzoekers moeten openen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep dinsdag
.
Volgens de VNG hebben we 'als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen'. De gemeente Midden-Delfland ziet dat niet zitten. Het lijkt de gemeente 'handiger' om asielzoekers geclusterd op te vangen. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat acht van de ondervraagde gemeenten net als Midden-Delfland nee zeggen tegen de opvang van vluchtelingen.

Delft, Leiden en andere gemeenten zijn er nog niet uit

De meeste gemeenten weten nog niet of zij kunnen bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Kaag en Braassem, Noordwijkerhout, Nieuwkoop, Teylingen, Westland, Delft, Leiden, Oegstgeest en Noordwijk antwoorden 'misschien' op de vraag of 'uw gemeente bereid is asielzoekers op te vangen'. In Naaldwijk worden momenteel wel tijdelijk vluchtelingen ondergebracht in een hotel.
Een aantal gemeenten heeft laten weten bereid te zijn asielzoekers op te vangen. Zo heeft Zoetermeer het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zelf benaderd dat het graag asielzoekers wil opvangen. Over de precieze locaties worden nog gesprekken gevoerd. Ook Wassenaar, Krimpenerwaard en Den Haag zijn nog in gesprek met COA over mogelijke opvanglocaties.

Vier opvanglocaties in regio

Het COA heeft in onze regio inmiddels vier concrete locaties op oog. Het gaat om de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda (500 vluchtelingen), het oude belastingkantoor aan de Steenvoordelaan in Rijswijk (800 vluchtelingen), het voormalige zorgcomplex Schakenbosch in Leidschendam-Voorburg (800 vluchtelingen) en ten slotte het asielzoekerscentrum (AZC) op vliegveld Valkenburg in Katwijk. De gemeente wil het huidige AZC te veranderen van tijdelijk naar permanent asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen. Nu zitten er nog 1.170 asielzoekers aan de Eerste Mientlaan.
De kans dat Den Haag vluchtelingen gaat opvangen lijkt klein. Het college van burgemeester en wethouders neemt woensdag een officieel besluit. Maar de kans is groot dat er geen grootschalig asielzoekerscentrum komt, melden bronnen in het stadhuis. Wel wil de internationale stad van vrede en recht werken aan een oplossing voor langere termijn'. In Den Haag zou daarvoor geen plek zijn, is het verhaal in het stadhuis.