Zwarte Piet niet welkom op Haagse basisscholen

DEN HAAG - De klassieke Zwarte Piet is op geen enkele Haagse basisschool meer welkom. Dat meldt het AD. Volgens de krant is Den Haag de eerste grote stad waar dit op grote schaal gebeurt.
De schoolbesturen van de Haagse basisscholen hebben onderling afgesproken dat alle discriminerende kenmerken, zoals de volledig zwarte kleur, worden geschrapt. Verder worden de pieten ontdaan van de grote rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen. Ook mag hij niet meer neer worden gezet als het domme, onderdanige hulpje van Sinterklaas.
De Haagse scholen willen in drie jaar komen tot een 'neutrale' Piet. Volgens Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, zijn er leerlingen die zich niet prettig voelden bij de Sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet. Dit in combinatie met de recente maatschappelijke discussies zijn aanleiding geweest voor dit besluit.

Intocht Sinterklaas

De organisator van de intocht van Sinterklaas op Scheveningen, Peter Boelhouwer, laat weten dat er in de afgelopen jaren al het een en ander veranderd is aan de Zwarte Piet. Eerder liet Boelhouwer weten dat Zwarte Piet mee verandert met de mening van het volk.