Den Haag streeft naar 700 extra plekken voor vluchtelingen met verblijfsvergunning

DEN HAAG - De gemeente Den Haag streeft naar het opnemen van 700 extra statushouders. Statushouders zijn asielzoekers van wie het verzoek om definitief te blijven is ingewilligd. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen namens het college van burgemeester en wethouders in Den Haag donderdag in een brief aan de gemeenteraad.
Uit de brief blijkt verder dat Den Haag voorlopig geen azc zal openen. Maar als het rijk een verzoek doet voor opvang van nieuwe vluchtelingen dan staat het college daar 'welwillend tegenover'. Den Haag bevestigt daarmee wat dinsdag al naar buiten kwam, namelijk dat er vooralsnog
Het college wil dus 700 extra statushouders huisvesten. Dat komt bovenop de wettelijke verplichting van 1047 statushouders waar de gemeente een woning voor moet regelen.

'Langetermijnoplossing'

Hiermee zegt het college te kiezen voor een duurzame langetermijnoplossing. 'Een duurzame oplossing betekent dat na de tijdelijke centrale opvang zo spoedig mogelijk asielzoekers met een status regulier worden gehuisvest met perspectief op onderwijs, Nederlandse taal en werk,' schrijft het college. 'Daarmee ontstaat een beter sluitende aanpak met perspectief op een plek in onze samenleving.'
Om te voorkomen dat andere mensen minder kans hebben op een woning wil het college lege kantoorpanden en verzorgingshuizen ombouwen of woonunits plaatsen. Een Taskforce Statushouders wordt verantwoordelijk voor het realiseren van deze alternatieve huisvesting.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deed dinsdag een oproep aan alle gemeenten in Nederland om mee te werken aan de opvang van asielzoekers.