Grote opkomst inloopavond gemeente Rijswijk over opvang vluchtelingen Steenvoordelaan

Inloopavond over opvang vluchtelingen in Rijswijk.
Inloopavond over opvang vluchtelingen in Rijswijk. © Richard Mulder
DEN HAAG - Een grote opkomst tijdens de inloopavond bij de gemeente Rijswijk over de opvang van asielzoekers in die plaats. Het oude belastingkantoor aan de Steenvoordelaan in Rijswijk is een van de vier concrete locaties die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in onze regio op het oog heeft voor de opvang van 600 tot 800 vluchtelingen voor een periode van 3 tot 5 jaar.
Voorafgaand aan de raadsvergadering konden omwonenden vragen stellen en hun zorgen kenbaar maken.
Woensdagavond vond al een informatieve bijeenkomst plaats van de gemeenteraad van Rijswijk voor verschillende belangengroepen zoals het onderwijs, de kinderopvang, bewonersorganisaties, de kerken, welzijnswerk, zorg en de winkeliers. Tijdens deze bijeenkomst wisselde het college van B&W informatie uit over de tijdelijke opvang van asielzoekers in en werden vragen van de gemeenteraad door het college en het COA beantwoord.

Meeste gemeenten worstelen met opvang

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deed dinsdag een oproep aan alle gemeenten in Nederland om mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Meer dan 230 van de 393 Nederlandse gemeenten deden mee aan het landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. In onze regio worstelen de meeste gemeenten met de vraag of zij hun deuren voor nieuwe asielzoekers moeten openen.
Volgens de VNG hebben we 'als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen'. De gemeente Midden-Delfland ziet dat niet zitten. Het lijkt de gemeente 'handiger' om asielzoekers geclusterd op te vangen. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat acht van de ondervraagde gemeenten net als Midden-Delfland nee zeggen tegen de opvang van vluchtelingen.

Vluchtelingen Noordwijk in een hotel

De meeste gemeenten weten nog niet of zij kunnen bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Kaag en Braassem, Noordwijkerhout, Nieuwkoop, Teylingen, Westland, Delft, Leiden, Oegstgeest en Noordwijk antwoorden 'misschien' op de vraag of 'uw gemeente bereid is asielzoekers op te vangen'. In Naaldwijk worden momenteel wel tijdelijk vluchtelingen ondergebracht in een hotel.