Asielzoekerscentrum Katwijk langer open: SGP wil vooral christelijke vluchtelingen

DEN HAAG - Het college in Katwijk ziet zich gedwongen om het asielzoekerscentrum in het dorp langer open te houden. Door de grote vluchtelingenstroom uit Syrië en andere landen is er in Nederland een schreeuwend tekort aan opvangplekken. De gemeente Katwijk overweegt daarom om extra asielzoekers op te vangen.
Tijdens de raadsvergadering konden burgers donderdagavond vragen stellen over de plannen van de gemeente. Eigenlijk zou het huidige, tijdelijke asielzoekerscentrum met 1.200 opvangplekken dit jaar worden vervangen voor een permanente maar kleinere opvanglocatie. Maar volgens de burgemeester Jos Wienen dwingt deze hoge instroom tot het zoeken van oplossingen. 'Eén van die oplossingen is dat we de centra hier iets langer openhouden. Hoeveel langer zullen we bekijken aan de hand van de actualiteit', zegt Wienen.
De SGP wil graag dat er vooral christelijke asielzoekers worden opgevangen. 'We moeten proberen de vluchtelingenstroom te structureren dat je in een christelijke omgeving zoveel mogelijk christelijke asielzoekers opvangt', zegt Dirk Remmelzwaal van de SGP. Burgemeester Wienen vindt dat ongewenst. 'We moeten niet toe willen naar een samenleving waarin wij hier op die gronden onderscheid gaan maken.' Over twee weken neemt de gemeente een definitief besluit over de toekomstige opvang van asielzoekers.