Instellingen

Zwarte Piet niet alleen weg op scholen in Den Haag; ook op andere scholen in de regio niet welkom

DEN HAAG - Zwarte pieten zijn niet alleen op scholen in Den Haag niet langer welkom. De Laurentius Stichting liet in een brief aan de ouders weten mee te gaan in de beslissing van de Haagse schoolbesturen. En deze stichting heeft naast scholen in Den Haag ook scholen in Delft, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Den Hoorn.

Donderdag werd bekend dat de klassieke Zwarte Piet op

meer zal verschijnen. De schoolbesturen spraken onderling af dat alle discrimerende kenmerken, zoals de volledig zwarte kleur, worden geschrapt. De grote rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen.

Ook de Laurentius Stichting, die scholen in Den Haag heeft, doet hieraan mee. De school maakte vrijdag aan de ouders bekend dat de afspraken voor alle scholen in het bestuur gelden. Onder de stichting vallen 27 scholen voor basisonderwijs en speciaal basisonderwijs. Slechts vijf hiervan zitten in Den Haag gevestigd. Het merendeel van de basisscholen staat in Delft, Den Hoorn, Nootdorp, Lansingerland en Rijswijk. Op die scholen zullen zwarte pieten ook binnen drie jaar 'neutrale pieten' worden.

9000 handtekeningen voor petitie

Niet iedereen is het eens met de beslissing van de Haagse scholen. Gemeenteraadslid Richard de Mos startte een petitie tegen het verdwijnen van de traditionele Zwarte Piet. Vrijdagavond bereikte de teller de 9000 handtekeningen.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) van Den Haag zei donderdag niet bij de Haagse schoolbesturen aan te dringen op het terugdraaien van het besluit om de traditionele Zwarte Piet van de scholen te weren. Volgens Van Engelshoven is het niet aan de politiek om invulling te geven aan het Sinterklaasfeest.