Yassine B. niet de cel in voor dood Pierre Weymans uit Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Yassine B., de man die Alphenaar Pierre Weymans in december vorig jaar doodstak, hoeft niet de cel in. Volgens de rechtbank in Den Haag was er sprake van zelfverdediging. De nabestaanden van Pierre reageerden emotioneel op de uitspraak. Vanaf de publieke tribune werd er 'kankermongool' naar de rechter geschreeuwd en was er veel herrie. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tien jaar celstraf geëist.
De 27-jarige Weymans werd in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december vier keer in zijn been gestoken tijdens een ruzie. Drie van de steekwonden waren te overleven, maar de vierde perforeerde twee belangrijke aders. De Alphenaar verloor zo veel bloed, dat hij een week later in het ziekenhuis overleed.

Yassine B., die een paar dagen na de fatale steekpartij werd aangehouden, verklaarde twee weken geleden dat hij zou hebben gehandeld uit noodweer. Er zou volgens hem een worsteling zijn ontstaan waarna Pierre en hij samen op de grond vielen. 'Ik wilde hem niet in zijn buik steken ofzo, maar gewoon uit die wurggreep komen', aldus B. die tijdens de ruzie naar eigen zeggen bijna stikte. 'Het was nooit mijn bedoeling dat het zó uit de hand zou lopen.'

'Wel of geen noodweer'

De officier van justitie vroeg zich tijdens te zitting af of het noodzakelijk was dat Yassine B. zich met een mes moest verdedigen. Volgens de rechter was er echter sprake van noodweer. De rechter gaat er vanuit dat dit klopt omdat de verklaring van Yassine B. door getuigen is bevestigd.

Vele onafhankelijke getuigen hebben verklaard dat Weymans Yassine B. in een houdgreep had genomen waardoor B. geen kant meer op kon en niet kon ontsnappen. Op hetzelfde moment heeft de vriend van Weymans verdachte volgens die getuigen meerdere malen hard op zijn rug geschopt en geslagen met de gesp van een riem, zo hard dat omstanders dat onaanvaardbaar vonden en op het punt stonden in te grijpen.

Niet te verwijten

'Er is sprake van een strafbaar feit', zei de rechter. 'Maar de verdachte heeft dit kunnen doen uit zelfverdediging.' Vier steken vond de rechter 'te veel', maar de rechter gaat er vanuit dat dit is gebeurd onder invloed van de emoties die de houdgreep en het slaan bij verdachte veroorzaakten.

'Verdachte werd vastgehouden, geschopt en geslagen. Hij is in zo'n heftige emotie geraakt dat hij daardoor heeft gestoken. Het is een samenloop van omstandigheden, maar het is zeker niet aan het slachtoffer te wijten dat dit is gebeurd.'

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie liet weten eerst het vonnis grondig te gaan bestuderen, voordat er een beslissing wordt genomen over hoger beroep. ‘Het OM zal het vonnis bestuderen en zal zich beraden. Het OM heeft twee weken de tijd om een beslissing te nemen.’

Yassine B. is vorige week al vrijgelaten. Hij is maandag overigens wel veroordeeld tot vier weken celstraf voor een mishandeling in mei 2014.
Deel dit artikel: