Jihadverdachte Rudolph H. voorlopig op vrije voeten

DEN HAAG - Jihadverdachte Rudolph H. komt vrij. Hij mag de rest van het grote jihadproces in vrijheid afwachten. Dat bepaalde de rechtbank maandag. H.'s rol is volgens de rechter toch kleiner dan eerst gedacht.
Rudolph H. werd vorige week als eerste van de tien verdachten door de rechtbank gehoord. Volgens de rechters is daaruit gebleken dat zijn rol in het proces kleiner is dan aanvankelijk door de rechtbank werd aangenomen.

H. werd gezien als een van de drie hoofdverdachten, de 'grote vissen' zoals ze vorig jaar bij hun aanhouding werden benoemd. Maar: 'hij staat in feite gelijk aan andere verdachten, zo lijkt het nu', zegt persrechter Elianne van Rens. 'En die andere verdachten zijn op dit moment ook vrij.'

Persoonlijk belang

Het persoonlijk belang van Rudolph H. -die al ruim een jaar vastzit- om weer bij zijn gezin te zijn, is groot, vindt de rechtbank. Daar komt bij dat hij vastzit op de terroristenafdelig van de gevangenis. Dat regime is bijzonder zwaar.

De rechter vindt het niet nodig dat hij daar blijft zitten tot de uitspraak op 3 december en schorst daarom zijn voorlopige hechtenis per dinsdag. Er worden voorwaarden verbonden aan zijn schorsing om te voorkomen dat hij opnieuw hetzelfde doet. Zo mag hij geen uitingen doen 'in het publieke domein', geen contact hebben met media, niet meedoen aan demonstraties en het land niet verlaten. Zijn paspoort en identiteitsbewijzen moet hij via zijn advocaat afgeven aan de officier van justitie.

De Ware Religie

Rudolph H. was de beheerder van de website DeWareReligie.nl en maakte zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Zelf zegt hij dat op de website geen artikelen hebben gestaan met strafbare inhoud. Hij heeft alleen gebruik gemaakt van zijn vrijheid van meningsuiting, zegt hij. Met zijn website wilde hij een ander geluid laten horen naast het reguliere nieuws.

H. wordt er ook van verdacht samen met de andere verdachten een terroristische organisatie te hebben gevormd, die mensen aanzette om in Syrië te gaan strijden. Deze week wordt hoofdverdachte Azzedine C. gehoord, de andere verdachten volgen in de komende weken. De rechtbank benadrukte maandag dat het oordeel over H. dan ook nog niet vaststaat, dat de uitspraak nu is gebaseerd op een 'voorlopig oordeel' en dat het dus ook nog niets zegt over de uiteindelijke uitspraak op 3 december.  

Meer over dit onderwerp:
Rudolph H Jihad Jihadproces
Deel dit artikel: