Vluchtelingen met verblijfsvergunning welkom in Leiden; gemeente wil opvang

Archief
Archief © ANP
LEIDEN - Leiden wil vluchtelingen die in Nederland mogen blijven een plek geven om te wonen. Het gaat om statushouders, mensen die al een verblijfsvergunning hebben en in een asielzoekerscentrum wachten op een woning. Dat heeft de gemeente Leiden dinsdag bekendgemaakt.
Als de statushouders kunnen verhuizen, komen er plekken in asielzoekerscentra vrij voor de veelal Syrische vluchtelingen die momenteel het land binnenkomen. Het is nog niet bekend hoeveel mensen de studentenstad gaat opvangen en wanneer ze naar Leiden zouden kunnen. Ook is het onduidelijk waar ze precies komen te wonen. Leiden wil naar eigen zeggen een 'onconventionele aanpak', die niet ten koste gaat van andere mensen die een woning zoeken.
Ook Den Haag wil 700 zogeheten statushouders een plek geven. Zij worden mogelijk ondergebracht in leegstaande kantoren en verzorgingshuizen. Den Haag zal voorlopig geen AZC openen. Maar als het rijk een verzoek doet voor opvang van nieuwe vluchtelingen, dan staat het college daar 'welwillend tegenover'. De 700 extra statushouders komen bovenop de wettelijke verplichting van 1047 statushouders waar de gemeente een woning voor moet regelen.

Veel vluchtelingen wachten op een woning
In heel Nederland wonen meer dan 10.000 mensen in een asielzoekerscentrum, terwijl ze al wel hebben gehoord dat ze hier mogen blijven. Ze wachten op een nieuwe plek om te wonen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deed vorige week dinsdag een oproep aan alle gemeenten in Nederland om mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Volgens de VNG hebben we 'als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen'.

Meeste gemeenten worstelen met vluchtelingenvraag

In onze regio worstelen de meeste gemeenten met de vraag of zij hun deuren voor nieuwe asielzoekers moeten openen. In een landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen gaf Leiden nog aan dat het 'misschien' bereid zou zijn vluchtelingen op te vangen.
Ook Kaag en Braassem, Noordwijkerhout, Nieuwkoop, Teylingen, Westland, Delft, Oegstgeest en Noordwijk antwoorden 'misschien' op de vraag of 'uw gemeente bereid is asielzoekers op te vangen'. In Naaldwijk worden momenteel wel tijdelijk vluchtelingen ondergebracht in een hotel.