'Kleur van pieten vooral probleem van volwassenen, het maakt kinderen niet uit'

Kinderen, verkleed als pietjes, kijken vol spanning naar Sinterklaas tijdens de viering van 5 december.
Kinderen, verkleed als pietjes, kijken vol spanning naar Sinterklaas tijdens de viering van 5 december. © ANP).
DEN HAAG - De kleur van Zwarte Piet maakt kinderen niks uit. Het gaat de kleintjes er vooral om dat ze tijdens het sinterklaasfeest een cadeautje krijgen. Dat zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma, verbonden aan de Universiteit van Groningen, aan het ANP. 'Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen om de cadeaus. De hele discussie over de kleur van Zwarte Piet is vooral een probleem van de volwassenen.'
Het uiterlijk van de pieten wordt tijdens de komende viering door verschillende winkels, scholen en televisieprogramma's aangepast. Onder meer in Den Haag.
Vorige week werd bekend dat de klassieke Zwarte Piet op geen enkele Haagse basisschool meer zal verschijnen. De schoolbesturen spraken onderling af dat alle 'discrimerende kenmerken' - zoals de volledig zwarte kleur, de grote rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen - worden geschrapt. Verschillende scholen in de regio sluiten zich hierbij aan.

Veel reacties

Dit riep veel reacties op. Een petitie van het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos tegen het aanpassen van het uiterlijk van de traditionele piet werd in een dag tijd meer dan 8000  keer ondertekend. En in Rijswijk besloot de partij Beter voor Rijswijk dat fractieleden en medewerkers op 4 december kinderen van de Godfried Bomansschool in Rijswijk zwart gaan schminken in reactie op alle commotie.
Op tv houdt RTL het uiterlijk van de pieten zoals het de afgelopen jaren was. Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'. Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit loopt op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd.  

Discussiegroepjes

Volgens Breeuwsma zullen kinderen geen probleem maken van een aangepast uiterlijk van Zwarte Piet. Hij haalt als voorbeeld een verhaal aan van een kleuterjuf die zich in bijzijn van de kinderen verkleedde als Zwarte Piet. De kinderen gingen meteen mee in haar rol en vergaten dat ze de juffrouw was.
'Het is gezond voor de kinderen als volwassen ermee ophouden zich kinderachtig op te stellen. Ze kunnen zich beter afvragen of het niet verwarrend voor kinderen is dat ze zich steeds zo druk maken over een kinderfeestje', benadrukt Breeuwsma. 'Onder kinderen zijn ook nooit discussiegroepjes over de kleur van de pieten ontstaan. Kinderen hebben ook geen probleem met hulpsinterklazen, die vinden ze vaak net zo leuk als de 'echte' sint.'

'Kinderen zijn heel flexibel'

De psycholoog stelt dat het voor ouderen belangrijk is om vast te houden aan de herinneringen uit hun kindertijd. 'De pieten waren toen zwart en dat moet voor hen zo blijven. Maar de kinderen hebben dat beeld niet. Ze zijn heel flexibel als het gaat om het verhaal rond de sint.
Ze zijn bereid te geloven in het verhaal. De sint is in der loop der jaren ook voortdurend veranderd. Maar dat is voor kinderen nooit een probleem geweest. Ook de zwarte pieten zijn allang geen boemannen meer en ze nemen niemand meer mee in de zak."

'Een lijn trekken'

Breeuwsma vindt het wel verstandig als er één lijn wordt getrokken over het uiterlijk van Zwarte Piet om een eind te maken aan al die discussies. 'Er zal ongetwijfeld een nieuw soort piet komen', meent hij. 'Als we het daarover eens worden, kan er weer zonder ophef sinterklaas worden gevierd.'