Buurt niet blij met vluchtelingenopvang Alphen: 'Mensen verdienen plek, maar wijk wordt overspoeld'

Rijnzate
Foto Harrie van der Pol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn wil een asielzoekerscentrum om vluchtelingen op te vangen, zo maakte de gemeente dinsdagmiddag bekend. De vluchtelingen moeten worden opgevangen in het voormalige verzorgingstehuis Rijnzate aan de Magnoliastraat. Een aantal buurtbewoners vindt echter dat de gemeente beter had moeten nadenken over de locatie.
'Dit is een buurt met allemaal bejaarden, die binnen blijven zitten. Integreren in de buurt zal daarom niet zo snel gebeuren', zegt Jos Nagelkerken, die pal naast het nieuwe opvangcentrum woont. 'Als je hier nou allemaal jonge gezinnen hebt wonen, dan kunnen de kinderen nog met elkaar spelen en zo leren de ouders elkaar kennen. Dat kan nu niet, er is geen aansluiting.'
Een andere buurtbewoner rept over het relatief grote aantal nieuwe buurtbewoners: 'Er wonen in dit wijkje rond de honderd mensen. Stel je voor dat er tweehonderd vluchtelingen komen, dan wordt de wijk overspoeld!', aldus Henk Knecht, die overigens wel benadrukt dat er 'iets moet gebeuren'. 'Dat staat buiten kijf. Die mensen moeten ergens heen, maar voor hen is er in deze wijk gewoon weinig te beleven.'

Duur verblijf vluchtelingen

De duur van het verblijf van de tijdelijke inwoners is nog onduidelijk. De maximale periode is twee jaar. In dat geval zou er sprake zijn van tijdelijke opvang en niet van de veel kortere noodopvang. 'Wij denken dat het over tijdelijke opvang gaat, omdat de locatie zich daar goed voor leent. Mensen kunnen hier dan een half tot twee jaar blijven', aldus wethouder Han de Jager.
De gemeenteraad buigt zich donderdagavond over de mogelijke komst van een zogenoemd AZC in Alphen aan den Rijn. De Jager vermoedt een positieve uitkomst, nadat een aantal partijen al de toezegging had gedaan in te stemmen met de plannen.