Winkeliers willen duidelijkheid over uiterlijk Zwarte Pieten

DEN HAAG - Winkeliers in Nederland willen duidelijkheid en houvast in de discussie over Zwarte Piet. Zij vinden dat ze onterecht deel uitmaken van de ophef over het uiterlijk van de pieten.
Detailhandel Nederland is een van de partijen die meedoet aan het rondetafeloverleg van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is om te komen tot een 'toekomstbestendige invulling van het sinterklaasfeest'.
'Het is echt te betreuren dat er verdeeldheid is ontstaan over de invulling van het feest', benadrukt directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. 'Voor winkeliers is sinterklaas één van de belangrijkste periodes in het jaar en dan zou je het liefst iedereen tevreden houden. We gaan ervan uit dat het rondetafelgesprek hieraan bijdraagt.'

'Discussie leidt af van kinderfeest'

Winkeliers hebben volgens Van Golberdinge begrip voor de gevoelens waar de verschillende partijen mee worstelen, maar ze hebben tegelijkertijd behoefte aan een werkbare oplossing. 'De negatieve discussie rond de beeltenis van Zwarte Piet leidt af van het kinderfeest dat sinterklaas moet zijn.'
De kleur van Zwarte Piet maakt kinderen niks uit. Het gaat de kleintjes er vooral om dat ze tijdens het sinterklaasfeest een cadeautje krijgen, zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma. Hij is verbonden aan de Universiteit van Groningen. 'Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen om de cadeaus. De hele discussie over de kleur van Zwarte Piet is vooral een probleem van de volwassenen.'

Veel reactie

De besturen van de basisscholen in Den Haag besloten vorige week dat de klassieke Zwarte Piet op geen enkele Haagse basisschool meer zal verschijnen. De schoolbesturen spraken onderling af dat alle 'discrimerende kenmerken' - zoals de volledig zwarte kleur, de grote rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen - worden geschrapt. Verschillende scholen in de regio sluiten zich hierbij aan.
Hier kwam veel reactie op. Het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos startte een petitie tegen het aanpassen van het uiterlijk van de traditionele piet. Die werd in een dag tijd meer dan 8000  keer ondertekend. En in Rijswijk besloot de partij Beter voor Rijswijk dat fractieleden en medewerkers op 4 december kinderen van de Godfried Bomansschool in Rijswijk zwart gaan schminken in reactie op alle commotie.

Verschillende meningen

Ook bij de tv-zenders lopen de meningen uiteen. RTL houdt het uiterlijk van de pieten donker, zoals het de afgelopen jaren was. Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'. Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit loopt op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd.