Actiegroep De Bomenridders tegen bomenkap provincie: ‘Bomen zijn ruggengraat van het landschap’

DEN HAAG - 'Ze zijn de ruggengraat van het landschap. Ze filteren lucht. Ze fluisteren ons toe.' Woordvoerder Pim Janse van de actiegroep De Bomenridders vertelde woensdagmiddag op poëtische wijze waarom het onaanvaardbaar is dat de provincie 6.000 bomen wil kappen langs wegen in Zuid-Holland. En bijna 8.000 mensen zijn dat met hem eens. Zij ondertekenden een petitie tegen de plannen.
Uit voorstellen van gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) blijkt dat er zogenaamde ‘obstakelvrije zones’ langs de provinciale wegen moeten komen. Dit om de verkeersveiligheid te vergroten.

Onder meer natuurorganisaties en gemeenten zijn bang zijn voor een kaalslag. Die zorgen worden vooral gedeeld door de oppositie in de Staten. GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus voelen er helemaal niets voor.

Andere mogelijkheden

Volgens deze partijen zijn er andere mogelijkheden om te voorkomen dat auto’s die van de weg raken, tegen een boom knallen. Gedeputeerde Vermeulen verklaarde tijdens een commissievergadering dat het nog lang niet zeker is dat er ook daadwerkelijk 6.000 bomen worden omgezaagd. Dat is een maximum op papier.

Want er wordt ook nog onderzocht of de veiligheid kan worden vergroot zonder groen weg te halen, aldus de gedeputeerde. Bovendien komt voor elke gekapte boom een nieuwe terug. Hij beloofde tijdens de vergadering ‘maatwerk’ bij iedere weg die veiliger moet worden.

'We blijven het kritisch volgen'

GroenLinks-Statenlid Berend Potjer is blij met de toezeggingen. ‘Maar we zullen het wel kritisch blijven volgen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bomen worden gespaard.'

Deel dit artikel: