Dekker: Geen toekomst Aloysius College, aandacht diverse groepen leerlingen na sluiting

DEN HAAG - Volgens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is er geen toekomst voor het Aloysius College in Den Haag. Hij wil speciale aandacht voor de diverse groepen leerlingen van het 'AC', zoals de eindexamenleerlingen. Dat bleek woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de school.
De eindexamenklassen moeten zo veel mogelijk bij elkaar gehouden worden. De leerlingen mogen niet de dupe worden
van de school, vindt Dekker.
Het is aan andere schoolbesturen die betrokken zijn bij de redding van het AC om dit voor elkaar te krijgen, aldus Dekker.

Sluiting

Dekker baseert zijn besluit dat het AC moet sluiten op twee vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie. De staatssecretaris noemt de rapporten 'schokkend'. Volgens Dekker zit het onderwijs op het AC 'al weken in de knel. Goede leraren kijken om zich heen.' Dekker wil ook meebetalen aan een goede oplossing, samen met de gemeente Den Haag en andere schoolbesturen.
De staatssecretaris wil verder dat er keuzevrijheid is voor alle ouders en leerlingen om een andere school te vinden. De achterstand van het onderwijsniveau van de leerlingen van het AC moet weggewerkt worden. Daarnaast moet het overplaatsen van de leerlingen snel en zorgvuldig gebeuren. Voor 1 oktober moet het bestuur van het AC met een oplossing komen.


Midden in schooljaar overstappen
Sommige partijen in de Tweede Kamer willen dat de school uit 1917 openblijft tot augustus 2016. Midden in het schooljaar overstappen is lastig, zeker voor eindexamenkandidaten.
Dat erkent Dekker. Maar de overige leerlingen moeten zo snel mogelijk naar een andere school, vindt de staatssecretaris. Dat is volgens hem beter dan ze op een school te laten met 'zwak, tot zeer zwak onderwijs, die over een paar maanden failliet gaat'.