Woningcorporatie Vestia dient mogelijk claims in tegen ABN AMRO om derivaten

DEN HAAG - Woningcorporatie Vestia dient mogelijk claims in tegen ABN AMRO. Vestia kwam in 2012 in de problemen door de handel in zogeheten derivaten. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Vestia wil nu kijken of de bank, die de financiële producten aan Vestia verkocht, aansprakelijk kan worden gesteld. ABN AMRO weigert echter informatie te verstrekken.
De corporatie heeft 89.000 woningen, vooral in de regio's Haaglanden en Rijnmond. Vestia ging een paar jaar terug financieel bijna ten onder en wijt dat aan de door de bank verstrekte risicovolle financiële producten. Vestia wil de documenten inzien die deze stelling moet onderbouwen.
Omdat er nog geen claim is ingediend, is niet duidelijk hoeveel schade Vestia op de staatsbank wil verhalen. ABN AMRO was echter verplicht de zaak te melden toen het vorige week nieuw kapitaal ophaalde met de uitgifte van bepaalde beleggingen, bevestigde een woordvoerder van de bank donderdag na berichtgeving van De Telegraaf.
Verkoop meerdere derivaten
ABN AMRO en Fortis, dat in 2010 is opgegaan in de staatsbank, verkochten Vestia meerdere derivaten tussen 2004 en 2010. De bank stapte er naar eigen zeggen uit voordat het echt helemaal fout ging bij de corporatie. Vestia ging vooral verder met buitenlandse banken.
Een woordvoerder van Vestia sluit niet uit dat de corporatie bij meerdere banken claims gaat indienen. Alle circa vierhonderd derivatencontracten van Vestia worden opnieuw tegen het licht gehouden.
Aangifte tegen ABN AMRO
Eerder deed Vestia al aangifte tegen ABN AMRO. Het Openbaar Ministerie (OM) zag alleen niet voldoende aanknopingspunten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde wel een boete op van 3 miljoen euro, omdat onvoldoende gegevens waren bijgehouden over diensten van Fortis aan Vestia.