Moeten minima toch betalen voor waterschap? Dan stapt gemeente Den Haag naar de rechter

DEN HAAG - Als het Hoogheemraadschap van Delfland de kwijtschelding voor minima doorzet kan ze een rechtszaak verwachten. De gemeente Den Haag overweegt juridische stappen tegen het waterschap.
Dat zei de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, sociale zaken) donderdagmorgen nadat hij tijdens de Verenigde Vergadering van Delfland had ingesproken om het bezwaar van een groot aantal gemeenten tegen de schrappen van de kwijtschelding over te brengen.
Volgens Baldewsingh hebben die gemeenten een ‘solide vangnet’ gemaakt waardoor de allerarmsten toch kunnen worden geholpen. Het hoogheemraadschap schaft een belangrijke voorziening voor minima nu juist af. ‘Hoe kunt u dat verkopen aan al die duizenden mensen zonder werk en die de gevolgen van de crisis nog elke dag aan den lijve ervaren?', aldus de Haagse wethouder.

Gezin betaalt straks 300 euro meer

Delfland gaat de kwijtschelding voor mensen met een minimum inkomen in 2017 afschaffen. Een gezin op bijstandsniveau betaalt dan 300 euro per jaar voor de zuivering van afvalwater. Volgens Delfland past de kwijtschelding ‘niet meer in het huidige tijdsgewricht'.
Volgend jaar wordt al begonnen met het afbouwen van de regeling. Dan wordt nog maximaal 50 procent van de zuiveringsheffing kwijtgescholden.

'Versobering is onwenselijk'

Baldewsingh wijst erop dat er afspraken zijn gemaakt tussen de gemeenten en de waterschappen. Daarin staat dat ‘een versobering van de kwijtschelding zeer onwenselijk’ is. De wethouder: ‘Zet dit besluit niet door, beste vrienden en vriendinnen. Laat de meest kwetsbaren niet vallen.’
Zijn pleidooi werd gesteund door de Zoetermeerse wethouder Taco Kuiper, en hun collega’s Annemiek van Tiel (CDA) van Midden-Delfland en Nadine Stemerdink (PvdA) van Leidschendam-Voorburg.

Mensen gaan 'ten onder'

Kuiper verklaarde dat het afschaffen van de regeling vooral gezinnen met kinderen hard raakt. ‘Het water staat mensen op een bijstandsniveau vaak al tot de lippen. Laat deze mensen niet ten onder gaan.’
Het is tamelijk ongebruikelijk dat wethouders inspreken bij een ander bestuursorgaan. Meestal wordt geprobeerd meningsverschillen achter de schermen weg te masseren. Een gesprek tussen Baldewsingh en het waterschap leidde echter tot niets.

Winst wordt niet gehaald

De werkgroep Delen Achter de Duinen, die zich hard maakt voor armoedebestrijding en waarbij vijftig organisaties zijn aangesloten, vindt de afschaffing ook onaanvaardbaar. Woordvoerder Henny van der Most kondigde aan mensen te gaan helpen bij het bezwaar maken, zodat het hoogheemraadschap de ingeboekte winst waarschijnlijk niet kan halen.
Het waterschap neemt volgende maand een besluit over de kwijtschelding. De PvdA-fractie in het waterschap liet al weten het plan onacceptabel te vinden.