'Het bruidspaar' van Rembrandt ook naar Mauritshuis in Den Haag

DEN HAAG - Mocht het Rijksmuseum en het Rijk er in slagen om de twee schilderijen van Rembrandt te kopen, dan worden de schilderijen ook in Den Haag tentoongesteld. Dat schrijft de Volkskrant.
Het is de bedoeling dat 'Het bruidspaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit' van Rembrandt alle provinciehoofdsteden langs gaat. In Den Haag is het Mauritshuis uitgekozen. Wanneer het bruidspaar er te bewonderen is, is nog niet bekend. De kunstwerken kosten in totaal 160 miljoen euro.

De schilderijen blijven vier dagen in elke provinciehoofdstad, altijd van donderdag tot en met zondag. Maandag tot en met woensdag wordt dan gebruikt voor de verhuizing.

Aankoop

De regering gaat de helft meebetalen aan de aankoop. De fractievoorzitters kwamen eerder al bijeen in het Mauritshuis om te praten over de aankoop. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, gaf er een presentatie over de werken van Rembrandt.

De politici schaarden zich achter het plan van de aankoop. Bij deze bijeenkomst zou ook gesproken zijn over de toer door het land.

Franse interesse

Frankrijk wil een van de twee Rembrandtschilderijen kopen voor 80 miljoen euro. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Franse Centrale Bank. Het Rijksmuseum wilde donderdagavond niet meer zeggen dan: 'We zijn op de hoogte en staan met Frankrijk in contact. Het is een interessante ontwikkeling.'

In een persbericht spreekt de Franse cultuurminister over een 'samenwerking tussen Nederland en Frankrijk'. Ze wijst erop dat zij en minister Jet Bussemaker (Cultuur) in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.
Meer over dit onderwerp:
Mauritshuis Rembrandt Den Haag
Deel dit artikel: