Den Haag wil onderzoek naar woningcorporaties; meer sociale huurwoningen nodig

DEN HAAG - Er komt een onderzoek naar drie grote woningcorporaties in Den Haag. De gemeente wil dat ze genoeg nieuwe sociale huurwoningen bouwen, maar Vestia, Staedion en Haag Wonen zeggen dat ze niet genoeg geld hebben om daaraan te voldoen.
Den Haag wil weten of ze de waarheid spreken. Daarom heeft de stadsbestuur aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) gevraagd om de woningcorporaties door te lichten. Dat kan sinds kort. Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente die de stap neemt.
Den Haag groeit flink en heeft de komende vier jaar ongeveer 1800 nieuwe sociale huurwoningen nodig. Staedion zegt hooguit enkele honderden woningen te kunnen bouwen, Vestia en Haag Wonen kunnen niets leveren. Den Haag is daar niet tevreden over. Het WSW moet nu kijken 'of hun bod daadwerkelijk is wat de corporaties maximaal naar redelijkheid kunnen bijdragen', aldus wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) donderdag. Het is niet bekend wanneer het WSW-onderzoek is afgerond.

Problemen met Vestia

Vestia is een van de grootste corporaties van Nederland. Het kwam in 2012 in grote problemen door de handel in zogeheten derivaten. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in.