Wie zaten er vast in Scheveningse gevangenis tijdens Tweede Wereldoorlog? NIOD zoekt gevangenen

Scheveningse gevangenis 'Oranjehotel'
Scheveningse gevangenis 'Oranjehotel'
DEN HAAG - Wie waren de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vast hebben gezeten in de Scheveningse gevangenis? Dat wil NIOD, het Instituut voor Oorlog's-, Holocaust- en Genocidestudies weten. Zij zijn een onderzoek gestart naar de geschiedenis van het Oranjehotel, de bijnaam van de gevangenis op Scheveningen.
Ongeveer 25.000 mensen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog vastgezeten in het Oranjehotel en het NIOD weet wel iets van die mensen, maar heeft nog lang geen compleet beeld. 'Sommige mensen hebben daar ook maar kort gezeten voor kleine vergrijpen als belediging van de Wehrmacht of zwarthandel. Die hoop ik te traceren', zegt NIOD-onderzoeker Bas von Benda-Beckmann
Hij is voor zijn onderzoek op zoek naar mensen die daar hebben vastgezeten. Maar hij zoekt ook kinderen of kleinkinderen van die gevangenen. 'Ik hoop op persoonlijke documenten, brieven gesmokkelde briefjes. Misschien dat mensen die nog ergens in een oude doos op zolder hebben liggen.'

Bijzondere foto van gevangen gevonden

Von Benda-Beckman heeft tijdens zijn onderzoek wel al een aantal pareltjes gevonden. Zo is er een foto boven water gevonden waarop een groep gevangenen te zien is, vlak na hun bevrijding.
Op deze zaterdag worden de mensen die vastzaten in het Oranjehotel herdacht. Er worden bloemen gelegd bij de beruchte Doodencel 601. In deze cel zaten veel verzetsstrijders vast die later werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.