Bewonersavond in Pijnacker-Nootdorp over vluchtelingenopvang; protestblokkade gaat niet door

Gemeentehuis Pijnacker-Nootdorp
Gemeentehuis Pijnacker-Nootdorp © Flickr
DEN HAAG - De gemeente Pijnacker-Nootdorp houdt maandagavond om 19.30 uur een bewonersavond in het gemeentehuis over de crisisopvanglocatie voor vluchtelingen. De gemeente wil sporthal De Viergang eenmalig gebruiken om maximaal 150 mensen voor een periode van drie tot zes dagen op te vangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet de locatie nog goedkeuren.
Voorafgaand aan de bewonersavond zou er een protestblokkade plaatsvinden in de gemeente. Het plan was dat vrachtwagens van 17.30 tot 19.00 uur vier rotondes gingen bezetten. 'Door te weinig animo heb ik besloten om het plan uit te stellen', vertelt initiatiefnemer Cor Leijendekkers aan Omroep West. 'Er hadden zich in principe zestig mensen aangemeld, maar dat is veel te weinig. Daar heb je minimaal vijftig mensen per rotonde voor nodig.' Hij geeft aan nog geen nieuwe datum te hebben geprikt.
Zijn Facebook-pagina 'Geen Asielzoekerscentrum in Pijnacker' is sinds een uur offline. Via deze pagina konden mensen zich opgeven voor de protestblokkade. Leijendekkers heeft de pagina echter niet zelf offline gehaald. ‘Dat nieuws komt voor mij ook als een verrassing.’ Het is nog onbekend wat de oorzaak hiervan is.

Crisisopvanglocatie

De gemeente Pijnacker-Nootdorp maakte vorige week bekend sporthal De Viergang bij het COA aan te bieden als crisisopvanglocatie. Volgens de gemeente komen er dagelijks te veel vluchtelingen Nederland binnen om in de reguliere asielzoekerscentra te kunnen opvangen. Burgemeester Francisca Ravestein gaf aan 'dat we als de gemeente niet langs de zijlijn kunnen toekijken. Daarom werken we mee aan 72-uurs crisisopvang voor vluchtelingen'.