Justitie wil straf voor Yassine B.; hoger beroep in zaak doodsteken Pierre Weymans uit Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak-Pierre Weymans. Dat laat een woordvoerster aan Omroep West weten. De rechtbank in Den Haag besloot vorige week maandag dat de 23-jarige Yassine B., de man die Weymans doodstak, geen straf krijgt. En dat terwijl het Openbaar Ministerie tien jaar cel had geëist.
Alphenaar Pierre Weymans werd in december vorig jaar na een avondje stappen vier keer in zijn been gestoken tijdens een ruzie. Hij verloor zo veel bloed, dat hij een week later in het ziekenhuis overleed. Yassine B., die een paar dagen na de fatale steekpartij werd aangehouden, beweerde te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Volgens hem was er een worsteling ontstaan en werd hij daarna ernstig mishandeld.

De rechtbank geloofde het verhaal van B. en baseerde zich daarbij op elf onafhankelijke getuigenverklaringen. De Alphenaar mocht zich volgens de rechter verdedigen, omdat hij door Pierre Weymans in een houdgreep werd genomen en tegelijkertijd door een vriend van hem werd geschopt en geslagen. Het ging er volgens omstanders zó hard aan toe, dat ze op het punt stonden in te grijpen.

Niet te verwijten

'Er is sprake van een strafbaar feit', zei de rechter vorige week. 'Maar de verdachte heeft dit kunnen doen uit zelfverdediging.' Vier steken vond de rechter 'te veel', maar hij gaat er vanuit dat dit is gebeurd onder invloed van de emoties die de houdgreep en het slaan bij Yassine B. veroorzaakten. 'Verdachte werd vastgehouden, geschopt en geslagen. Hij is in zo'n heftige emotie geraakt dat hij daardoor heeft gestoken. Het is een samenloop van omstandigheden, maar het is zeker niet aan het slachtoffer te wijten dat dit is gebeurd.'
Deel dit artikel: