Niet eerder uitgebrachte strips Haagse Harry alsnog uitgegeven

DEN HAAG - Onbekend werk van de Haagse cartoonist Marnix Rueb wordt alsnog uitgegeven. Het gaat om strips van Haagse Harry, die nu nog in het archief van de overleden illustrator liggen.
De broer van de tekenaar, Robert-Jan Rueb, beheert het archief. Hij wil met het uitbrengen van een dikke stripcatalogus de niet eerder uitgebrachte cartoons een podium geven. In combinatie met Haagse Harry-hoogtepunten moet het boekwerk een postuum eerbetoon worden aan de in oktober 2014 overleden tekenaar.

Collega's van Rueb stonden dinsdagmiddag stil bij zijn overlijden tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Inktspotprijs in Den Haag. De tekenaar was tot aan zijn dood een vaste bezoeker van de prijsuitreiking voor de beste politieke cartoon. Hoewel Rueb zelf nooit genomineerd was voor de prijs, vervulde hij altijd een markante rol tussen de collega's.

Onderbuik
'Rueb vertegenwoordigde de stem van het volk', zegt Jean-Marc van Tol. Volgens de bedenker van de stripfiguren Fokke & Sukke gaat het er bij de politieke tekenaars vaak serieus aan toe, terwijl Rueb vanuit een andere kant met de actualiteit bezig was.

'Marnix tekende vanuit zijn onderbuik. Het was zijn manier om dingen in perspectief te zetten. Dat mis ik wel het meest, nu hij er niet meer is.'

Standbeeld
De catalogus met niet eerder verschenen Haagse Harry-strips zal waarschijnlijk begin 2016 in de winkel liggen. In januari wordt een standbeeld van het stripfiguur onthuld op de Grote Markt in Den Haag. Broer Robert-Jan hoopt dan ook het verzamelwerk te kunnen presenteren.

Deel dit artikel: