Gemeente Den Haag riskeert miljoenenverlies door project aardwarmte, kans op doorstart lijkt klein

aardwarmte-project-den-haag
aardwarmte-project-den-haag
DEN HAAG - De kans op een doorstart voor het mislukte aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest is klein. Dat zegt één van de curatoren, Bruno Tideman, tegen Omroep West. De investeerders, waaronder de gemeente Den Haag en drie woningcorporaties, verliezen in het geval van een faillissement miljoenen euro’s op het project.
Toenmalig verantwoordelijk wethouder Baldewsingh (PvdA) hoopte vorig jaar nog op een doorstart. Volgens Tideman is daar de afgelopen jaren met verschillende geïnteresseerde partijen over gesproken, maar om ‘allerlei redenen’ zagen zij geen heil in het ‘complexe’ project.
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er ‘voor het einde van het jaar’ wel degelijk een ‘structurele’ oplossing komt. ‘We zijn in gesprek met meerdere partijen.’ Over de inhoud daarvan kan de woordvoerder niets zeggen. ‘Maar het is duidelijk dat het ongebruikt laten van de installatie geen structurele oplossing is.’ Curator Tideman heeft de hoop dat de woningen ooit nog worden aangesloten op de aardwarmte-installatie ook nog niet opgegeven. ‘Daarvoor is wel een extra investering nodig. Ik blijf wachten op een ridder op een wit paard.’

Ongeveer 4.000 woningen

Bij het prestigieuze aardwarmteproject zou grondwater van twee kilometer diep omhoog worden gepompt om woningen te verwarmen. Bij de start werd het omschreven als een voor Nederland uniek project, omdat aardwarmte nog nergens op zo’n grote schaal werd toegepast. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende de energiecentrale in de zomer van 2012.
Er moesten zo’n 4.000 nieuwbouwwoningen plus een aantal bedrijven van warmte worden voorzien. Maar tot op de dag van vandaag is er geen enkel huis met aardwarmte opgewarmd. ‘De bron en installatie zijn er wel, maar zijn nog nooit gebruikt’, zegt Tideman.

Miljoenenstrop

Van de geplande circa 4.000 woningen zijn er volgens de curator zo’n 1.000 opgeleverd. Deze huizen worden inmiddels door Eneco voorzien van warmte afkomstig van het reguliere energienet van de stadsverwarming. Er hebben dus geen mensen (langdurig) in de kou hoeven zitten. Tideman: ‘Bovendien zijn het zeer goed geïsoleerde, milieuvriendelijke woningen. Dat is een schrale troost.’
Het is nog niet duidelijk wie er opdraait voor de miljoenenstrop bij het project. Volgens de curator hebben de gemeente Den Haag en de betrokken woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen ieder ‘ongeveer 2,5 miljoen euro’ geïnvesteerd. ‘Dat geld zijn zij hoogstwaarschijnlijk kwijt.’ Ook de energiebedrijven Eneco en E.On waren bij het 21 miljoen euro kostende project betrokken. De gemeentewoordvoerder kan het door Tideman genoemde bedrag niet bevestigen. ‘Hoeveel geld dit ons gaat kosten, hangt mede af van de oplossing waar we aan werken.’
Van begin af aan problemen
Er waren van begin af aan al problemen bij het aardwarmteproject. Zo kwam er aardgas met het grondwater naar boven. De vastgoedcrisis is een van de oorzaken dat het project is mislukt. Tideman: ‘Het aantal gebouwde woningen is achter gebleven bij de verwachtingen. Wij onderzoeken of daarbij bepaalde verplichtingen zijn geschonden en wat de consequenties daarvan zijn.’ De curatoren verwachten hun onderzoek eind dit jaar, begin volgend jaar af te ronden.