Leerlingen Aloysius College Den Haag eind november naar andere school, behalve eindexamenkandidaten

DEN HAAG - De ruim 550 leerlingen van het Aloysius College in Den Haag zijn eind november over naar een andere school. Dat geldt niet voor de eindexamenleerlingen; zij mogen wel het schooljaar afmaken op het ‘AC’. Dat blijkt uit het noodplan dat het schoolbestuur woensdagmiddag heeft gepresenteerd.
De niet-examenleerlingen beginnen op 23 november op een andere school. Er komt een website voor leerlingen en ouders waar zij alle informatie over de andere scholen in Den Haag en directe omgeving kunnen vinden. Daar kunnen leerlingen een top-drie aangeven van scholen van hun voorkeur. Volgens een woordvoerder wordt zoveel mogelijk geprobeerd om een plek te vinden op de school van eerste voorkeur.

LEES OOK: Haagse wethouder Van Engelshoven: doorstart Aloysius College is een gepasseerd station

Het ‘AC’ verkeert al geruime tijd geruime tijd in problemen. Zo is het aantal leerlingen structureel te laag voor een levensvatbare school. Ook heeft het AC veel personeel en een duur gebouw. Gesprekken met andere scholen over samenwerking lopen de afgelopen jaren op niets uit.

Vermogende oud-leerlingen

In het najaar van 2014 dreigt de school voor het eerst dicht te gaan, maar een reddingsactie van vermogende oud-leerlingen lijkt uitkomst te bieden. Als er een goed toekomstplan komt liggen de miljoenen klaar, zo beloven ze. Maar het toekomstplan komt er niet, en het toegezegde geld dus ook niet.

LEES OOK: 'Fuck de inspectie!', leerlingen Aloysius College slaan terug met protestlied

Twee vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie over de onderwijskwaliteit en het bestuurlijk handelen doen vervolgens de school afgelopen zomer definitief de das om. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs beslist dat het AC zo snel mogelijk dicht moet. Hij wil dat het bestuur van de school voor 1 oktober met een plan komt. Dat plan, gemaakt in samenspraak met de gemeente en andere schoolbesturen in de Haagse regio, ligt er dus nu.

Eenmansbestuur

Het huidige schoolbestuur onder leiding van voormalig Haags wethouder Wilbert Stolte treedt per direct af. Stolte wordt opgevolgd door Wim Littooij. Hij vormt vanaf nu een eenmansbestuur.

Voor een deel van de ongeveer 70 man personeel zal ontslag worden aangevraagd. Wel komt er een sociaal fonds waar onder meer de Stichting Vrienden van het Aloysius geld in zal storten. Littooij verwacht dat er vier ton in dat fonds zal komen. Dat geld zal worden gebruikt om personeel naar ander werk te begeleiden. 'Den Haag is een groeigemeente, er is vraag naar leerkrachten, dus ik verwacht dat we veel mensen weer aan de slag kunnen helpen', aldus Littooij.

Deel personeel maakt schooljaar af.

Een aantal leerkrachten en ondersteunend personeel blijft nog tot 31 juli 2016 in dienst om de eindexamenleerlingen te begeleiden. 'Dat wordt intensieve begeleiding, want we willen dat iedereen slaagt', zegt Littooij.