Komst schilderijen van Rembrandt naar Mauritshuis in Den Haag onzeker

DEN HAAG - Het is nog onzeker of de twee schilderijen van Rembrandt worden tentoongesteld in Den Haag. ‘Het bruidspaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit’ zijn door Frankrijk én Nederland gekocht en worden daarom afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre aan het publiek getoond. Het Rijksmuseum overlegt nog met het museum in Parijs of de kunstwerken ook langs de provinciehoofdsteden mogen gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksmuseum.
Woensdag bracht minister Jet Bussemaker het nieuws naar buiten van de gezamenlijke aankoop. Eerder werd gemeld dat het Rijk en het Rijksmuseum beide schilderijen wilden kopen voor 160 miljoen euro. In dat geval zouden de beide Rembrandts alle provinciehoofdsteden langsgaan. In Den Haag werd het Mauritshuis uitgekozen.

LEES OOK: Meerderheid Nederlanders tegen miljoenensteun Rijk voor aankoop Rembrandt-schilderijen


Frankrijk bleek evenwel ook een oogje op beide kunstwerken te hebben. Het land wilde één van de twee schilderijen kopen voor 80 miljoen euro. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet vorige week donderdag al weten dat ze het schilderij wilde kopen voor het Louvre in Parijs. Het bedrag werd beschikbaar gesteld door de Franse Centrale Bank.

LEES OOK: Schilderij Rembrandt onthuld dankzij nieuwe mobiele scanner van TU Delft
Deel dit artikel: