Tijdelijk asielzoekerscentrum in Rijswijk kan begin 2016 een feit zijn

RIJSWIJK - Het college van Rijswijk hoopt in het eerste kwartaal van 2016 de eerste vluchtelingen in het tijdelijke asielzoekerscentrum (AZC) aan de Lange Kleiweg te ontvangen. Voordat het zover is moet eerst de gemeenteraad nog instemmen met het voorstel en de voormalige Technische Hogeschool (TH) tegen de vlakte.
Aanvankelijk hadden het COA en
het voormalige belastingkantoor in de Bogaard als AZC op het oog. Maar hiervoor bleek weinig draagvlak. Burgemeester Michel Bezuijen: 'We hebben met veel ondernemers- en bewonersorganisaties gesproken en die hadden een voorkeur voor de Lange Kleiweg. Dat hebben we zwaar laten meewegen in ons voorstel.'
De sloop van de voormalige Technische Hogeschool is eerder dit jaar begonnen en is voor het einde van december afgerond. Pas dan kan de huisvesting voor het AZC gerealiseerd worden. De tijdelijke units komen hier te staan voor een periode van drie tot vijf jaar en bieden onderdak aan zo'n 500 asielzoekers.

Extra werkgelegenheid

Rijswijk ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om een tijdelijk AZC te realiseren binnen de gemeente. Volgens Bezuijen levert dit ook werkgelegenheid op: 'Er komen allerlei verschillende voorzieningen op het terrein, zoals bijvoorbeeld zorg en dagbesteding. Verder moeten de kinderen naar school. Dit levert extra banen op.'
Zover is het nog niet. Het voorstel van een AZC op de Lange Kleiweg wordt dinsdag 6 oktober in stemming gebracht. Als de gemeenteraad akkoord gaat dan gaat het college zo snel mogelijk in gesprek met het COA om invulling te geven aan de plannen.