Advocaat woedend om camera's in spreekkamer gevangenis Zoetermeer: 'Ze staan aan'

ZOETERMEER - Advocaat Michiel Kuyp is woedend op de directie van de gevangenis in Zoetermeer. Een camera in één van de spreekkamers stond aan, terwijl hij overlegde met een cliënt die in Zoetermeer vast zit.
'Dit is een doodzonde en mag echt niet,' zegt Kuyp. 'Ik vroeg voor het gesprek met mijn cliënt of de camera aan stond en toen werd dat ontkend. Maar tijdens het gesprek ging er een groen lampje branden.' Na afloop vraagt Kuyp een bewaker of het gesprek is opgenomen en die bevestigt dat.

Klacht ingediend en brief aan minister

De cliënt van Kuyp heeft een klacht ingediend. 'En ik ga zelf de directie van de PI hierop aanspreken, want een afluistervrije advocatenruimte is wat mij betreft even vanzelfsprekend als een toilet in een gevangenis.' Verder gaat Kuyp een brief  schrijven aan de minister van Veiligheid en Justitie.

De advocaat heeft in maart ook gedoe gehad in Zoetermeer. 'Ik moest toen per se in een kamer gaan zitten met camera's. Dat weigerde ik. Toen mocht ik kiezen; of vertrekken of in die specifieke kamer plaatsnemen.' Ik heb toen een email gestuurd aan de directie.

Daarin schrijft plaatsvervangend vestigingsdirecteur Winkelman: 'Op de deur van de spreekkamer treft u een duidelijke sticker aan waarop vermeld dat er opnames gemaakt kunnen worden. Dat de voorziening altijd uit staat, maar aangezet kan worden als dit tevoren is gemeld aan de gedetineerde.'

'Het gaat niet altijd goed'

Volgens het ministerie van Justitie zijn er duidelijke afspraken gemaakt over opnames van vertrouwelijke gesprekken. 'Het is niet de bedoeling dat gesprekken tussen advocaat en gevangenen worden opgenomen. Maar dat betekent niet dat het altijd goed gaat,' zegt een woordvoerder.

Gesprekken tussen een advocaat en zijn cliënt mogen alleen worden opgenomen als iemand verdacht wordt van terrorisme, of als de advocaat zelf verdacht wordt van strafbare feiten. 'Geloof me, dat is niet het geval,' zegt Kuyp.

Eerder al Kamervragen over camera's

In 2011 ontdekte advocaat Richard Korver dat er camera's in de spreekkamers van de gevangenis in Zoetermeer hangen. Na Kamervragen van de PvdA liet het ministerie weten 'dat het incidenteel voorkomt dat gesprekken (...) per ongeluk worden opgenomen'.

De gevangenisdirectie liet toen weten dat de camera's uit staan en dat ze slechts met een sleutel in het bezit van een leidinggevende geactiveerd kunnen worden.


Meer over dit onderwerp:
Gevangenis Zoetermeer PI camera advocaat justitie
Deel dit artikel: