PvdA stelt Kamervragen over camera's in spreekkamer gevangenis Zoetermeer

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid gaat Kamervragen stellen over camera's in spreekkamers in de gevangenis van Zoetermeer. Advocaat Michiel Kuyp zegt dat een gesprek met een cliënt stiekem is opgenomen.
'Ik ben verbaasd, dit is niet de bedoeling,' zegt PvdA-Tweede Kamerlid Marith Volp. 'Ik wil hierover opheldering van de minister.'

Niet conform de afspraken

Volgens Volp zijn er duidelijke afspraken gemaakt over vertrouwelijke gesprekken die gevangenen voeren met hun advocaat. 'En dat de gevangenis in Zoetermeer gesprekken stiekem opneemt, is niet conform de afspraken.'
De PvdA stuurt de mondelinge vragen donderdagavond in. De bedoeling is dat de minister de vragen zal beantwoorden tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer komende dinsdag.

Orde van Advocaten wil ook opheldering

De PvdA stelde in 2011 ook al Kamervragen over camera's in spreekkamers in de PI in Zoetermeer. Toen beloofde staatssecretaris Teeven beterschap.
Ook de Orde van Advocaten heeft de klacht van Kuyp ontvangen en gaat ermee aan de slag. 'Wij gaan in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen, want een advocaat moet veilig kunnen spreken met zijn cliënt,' zegt een woordvoerder.