Midden-Delflandse grutto bedreigd door boeren en vossen

MIDDEN-DELFLAND - Het gaat niet goed met de Midden-Delflandse grutto. Van de ruim zeshonderd paartjes die dertig jaar geleden nog in Midden-Delfland broedden zijn er nog maar zo'n driehonderd over. Nederland is de broedkamer van de grutto, als ze hier uitsterven, sterven ze voorgoed uit, waarschuwen weidevogelbeschermers.
Ook dit jaar is het broedseizoen van de grutto dramatisch verlopen. Er zijn te weinig jongen opgegroeid om het uitsterven van deze weidevogel te stoppen. Veel kuikens gaan dood omdat het leefgebied van de weidevogel kleiner wordt, er meer vossen zijn, maar ook doordat boeren steeds vroeger in het jaar hun land maaien.

Het kuikentje van de grutto komt in mei uit zijn ei. Dat is de maand waarin de boeren nu vaak voor het eerst maaien. De kuikens die in het weiland lopen zijn dan verloren. De kleintjes kunnen de eerste maand nog niet wegvliegen. Daardoor komen ze of in de maaimachine of ze worden opgegeten door roofvogels en vossen.

Pas in juli maaien

Weidevogelbeschermers proberen de boeren met subsidies zo ver te krijgen om pas in juni te gaan maaien. De kuikens kunnen dan vliegen en zullen het weiland verlaten. Maar voor boeren die grote investeringen hebben gedaan en met hoge kosten zitten is de subsidie vaak niet hoog genoeg.

LEES OOK: Vogelbescherming: 'Weidevogels in gedrang door meer koeien'

Zij moeten veel melk van de koe hebben om uit de kosten te komen en dus veel gras maaien om te voeren. De oudere boeren die geen hoge onkosten hebben gaan vaak wel akkoord met de subsidie en maaien een maand later.


Meer over dit onderwerp:
Dierennieuws Grutto Midden-Delfland Weidevogel
Deel dit artikel: