Groep De Mos na 'twitterijverbod' in raadzaal: Burgemeester Van Aartsen moet met pensioen

DEN HAAG - Het wordt serieus tijd dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaat nadenken of het geen tijd is om met pensioen te gaan. Dat vindt de Groep de Mos/Ouderenpartij, nadat de burgemeester donderdagavond bezwaar maakte tegen 'twitterij' tijdens de Haagse gemeenteraadsvergadering.
Fractieleider Richard de Mos beseft dat zijn boodschap waarschijnlijk niet tot grote vreugde leidt bij de burgemeester. Maar hij vindt wel dat het moet worden gezegd.
De directe aanleiding voor de oproep is een debat donderdagavond in de Haagse gemeenteraad. SP-leider Bart van Kent verwees tijdens een discussie naar een Twitterbericht dat een collega even daarvoor de wereld in had gestuurd. Dat kwam de SP-leider op een reprimande van de burgemeester te staan. Van Aartsen zei dat er tijdens een raadsvergadering niet naar dit soort uitingen mag worden verwezen.
Twitters en tweets
'Ik heb er bezwaar tegen als we hier - want dan is het einde zoek - ook wat er op twitters en tweets en weet ik wat allemaal wordt gemeld', zei de burgemeester letterlijk. 'Dan kunnen we net zo goed een informele vergadering onder deze zaal houden. Daar ben ik echt mordicus tegen. Dit is hier niet gezegd. Dat speelt op Twitter. Dus dat speelt hier in de formele vergadering geen rol. Er is een instituut gemeenteraad en dan is het einde zoek. Meneer Van Kent, ik wil niet dat u verwijst naar twitterij.'
De Mos begrijpt niets van dit verbod door de burgemeester. Als hij als voorzitter van de Haagse gemeenteraad het raadsleden anno 2015 verbiedt om tijdens debatten te verwijzen naar door politici gedane uitspraken op sociale media, dan is het echt de hoogste tijd om met pensioen te gaan', stelt de fractievoorzitter.
Postduiftijdperk
Hij vindt dat Van Aartsen 'zich nog bevindt in het postduiftijdperk'. En door het eenzijdig verbieden van het betrekken van tweets bij het debat zou de burgemeester ook het 'politieke debat in de gemeenteraad schaden'.
De Mos: 'Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap. Het verbieden van het doen van verwijzingen naar onder meer Twitter doen de democratie en het vrije woord geen goed. Ik eis dan ook dat Van Aartsen de Twitterpolitie naar huis stuurt en zijn uitgevaardigde verbod om te verwijzen naar twitterij subiet in te trekken.'