Berging eerste kraan Alphen aan den Rijn verloopt snel en vrijwel vlekkeloos

ALPHEN AAN DEN RIJN - De berging van de eerste bouwkraan in Alphen aan den Rijn zit erop. Het was minutieus voorbereid en het ging dan ook allemaal sneller en soepeler dan wellicht vooraf gedacht.
Bergingsbedrijf Mammoet was met groot materieel uitgerukt en er werd niets aan het toeval overgelaten. Logisch, want na het drama op 3 augustus keek het hele land mee. Veel Alphenaren en andere belangstellenden kwamen ter plaatse een kijkje nemen.


Sommigen van hen stonden er al sinds half zeven in de ochtend. Zij zagen in alle vroegte hoe de giek van de kraan van de huizen werd afgehaald en op het ponton gelegd. Naarmate de dag vorderde, ging het zonnetje ook meer schijnen en werd het almaar drukker rondom de Julianabrug. Vooral mannen boven de vijftig leken bovengemiddeld geïnteresseerd.


Beveiligers
Overigens kon lang niet iedereen gaan en staan waar hij of zij wilde. De meeste straten vlakbij het water waren afgezet met dranghekken en blauwe zeilen om het zicht grotendeels te ontnemen. Er was zelfs een groot aantal beveiligers op de been om kijkers op gepaste afstand te houden.

Vooraf was het lastig een inschatting te maken hoelang het bergen van de eerste kraan ging duren. Er werd rekening gehouden met uren tot enkele dagen. Maar rond het middaguur stond het onderstel van de kraan veilig op zijn wielen op het ponton. Het leverde de bergers een mooi applaus op, net als bij een piloot die zijn Boeing veilig op de grond heeft gezet.


Gekraak
Helemaal vlekkeloos ging het niet. Ergens halverwege leek er een ketting die aan de kraan bevestigd was, los te schieten. Het gekraak zorgde voor de nodige bezorgde gezichten. Elk onverwacht geluid of beweging van de kraan die daarop volgde, zorgde voor schrik. Behalve bij de bergers, die leken onverstoorbaar en centimeter voor centimeter richting einddoel te werken.
Later gingen er nog duikers het water in om 140 ton materieel uit de Oude Rijn te halen. Maar dat werd ook zorgvuldig aan het oog onttrokken. Een woordvoerster van bergingsbedrijf Mammoet laat weten dat niet helemaal duidelijk is wat er precies naar boven komt en ze dus liever geen pottenkijkers hebben. ‘We kunnen verrassingen niet uitsluiten', zei ze enigszins cryptisch.
De tweede kraan en het brugdeel zullen vermoedelijk volgende week geborgen worden. Alle werkzaamheden moeten 13 oktober zijn afgerond.