Thuiszorgorganistie Meavita failliet door wanbeleid? Ondernemingskamer doet in oktober uitspraak

DEN HAAG - Was er inderdaad sprake van wanbeleid bij thuiszorgconcern Meavita, dat in 2009 failliet ging? De oud-medewerkers krijgen daar deze maand duidelijkheid over, na jarenlang getouwtrek. Dan doet de Ondernemingskamer in Amsterdam namelijk uitspraak.
De bond wil alle bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk stellen. Het gerechtshof in de hoofdstad, waar de Ondernemingskamer onder valt, kon maandag nog geen precieze datum noemen.

De zaak is aangespannen door vakbond Abvakabo FNV. Die wil de toenmalige bestuursleden en toezichthouders, onder wie VVD-coryfee Loek Hermans, persoonlijk laten opdraaien voor de ondergang van het thuiszorgconcern. Het bedrijf liet een miljoenenschuld achter. Volgens de vakbond zijn Meavita-medewerkers tonnen misgelopen door het faillissement.

LEES OOK: Vakbond stelt top Meavita aansprakelijk

Door de fusie van vier zorgorganisaties ontstond in 2007 een van de grootste zorgorganisaties ooit: Meavita. Twee jaar later ging het bedrijf failliet. Op dat moment werkten er 20.000 mensen die zo'n 100.000 cliënten verzorgden. Meavita verzorgde onder andere in Den Haag huishoudelijke zorgverlening en thuiszorg.

Wanbeleid, hoge ontslagvergoeding

Na het na het faillissement was het snel duidelijk dat er veel was misgegaan bij Meavita. Veel verhalen deden de ronde over wanbeleid over hoge ontslagvergoedingen bij bestuurders, terwijl het personeel steeds minder ging verdienen. Zo kreeg oud-bestuurder Theo Meuwese van Meavita in 2007 een ontslagvergoeding van 469.000 euro bovenop zijn jaarsalaris van 186.000 euro plus een pensioenstorting van 43.000 euro.

VVD-coryfee Loek Hermans, toentertijd lid van de Raad van Commissarissen, kwam in 2009 onder vuur te liggen. Abvakabo-FNV constateerde in 2013: Ondanks de herhaaldelijke negatieve signalen stond hij erbij, keek ernaar en sliep verder. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, voerde de RvC niet eens beoordelingsgesprekken met de bestuurders', aldus de bond.


Heb jij bij Maevita gewerkt? We komen graag in contact met je via online@omroepwest.nl
Deel dit artikel: