331 miljoen euro voor bijstand is te weinig voor Den Haag: 'Moeten nog 25 miljoen zelf betalen'

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is absoluut niet blij met de 331 miljoen die stad in 2016 krijgt voor de bijstand. Het bedrag zou te laag zijn. 'Dit is een ondoordacht plan', zegt wethouder Rabin Baldewsingh. Volgens hem moet staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma, met een nieuw rekenmodel komen.
Den Haag kreeg in 2014 nog 367 miljoen euro voor bijstandsgerechtigden. In 2015 was dit een stuk minder: 329 miljoen. Dat bedrag
, naar 331 miljoen, maar dat is volgens Baldewsingh nog steeds te weinig.
'Wij moeten zelf als gemeente 25 miljoen euro bijleggen om überhaupt alle bijstandsgerechtigden een uitkering te kunnen uitbetalen', zegt een woordvoerder van de wethouder. 'Dat komt doordat het ministerie een nieuw verdeelsysteem heeft geïntroduceerd nog voordat het systeem helemaal was uitgewerkt.'

Den Haag betaalt 25 miljoen in 2016

Toch gaan de Hagenaars hier in 2016, net als in 2015, niets van merken, omdat de gemeente zelf die 25 miljoen euro betaalt. 'Maar hierdoor kan dat geld niet naar andere zaken in de stad die ook belangrijk zijn', zegt de woordvoerder.
De gemeente verzet zich dus tegen dit nieuwe rekenmodel en is daarom een juridische procedure gestart tegen de Staat. Vorige week ging de dagvaarding de deur uit. De gemeente Utrecht heeft zich bij het kort geding aangesloten.