Nieuws

Asielzoekers waarschijnlijk niet in statige villa op Plein 1813 in Den Haag

DEN HAAG - Het is nog lang niet zeker dat er asielzoekers worden gehuisvest in de statige villa aan Plein 1813, nummer 4 en 5 in Den Haag. Minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen weekend een lijst met mogelijke plekken voor het onderbrengen van statushouders aan de gemeenten gestuurd. Daarop staat ook het chique kantoor.
Maar volgens een woordvoerder van de gemeente is het veel te vroeg om te concluderen dat Den Haag in dit rijksmonument uit 1890 ook daadwerkelijk gaat gebruiken. ‘Wij zijn in overleg met het rijk over locaties die geschikt zijn’, zegt hij.
De woordvoerder benadrukt echter dat het niet is gezegd dat de villa hiervoor gaat worden gebruikt. In Den Haag staan veel meer rijkspanden leeg en komt ook nog een aantal op kortere of langere termijn beschikbaar.

Volgende week plan voor opvang statushouders

Twee weken geleden werd duidelijk dat Den Haag 700 statushouders wil gaan opvangen. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) komt waarschijnlijk volgende week met een eerst opzet van een plan voor de opvang van statushouders in Den Haag.
De gemeente bekijkt op dit moment samen met onder meer woningbouwcorporaties welke woningen beschikbaar en passend zijn voor de aanvragen die er liggen. Wijsmuller is nu ook bezig met een onderzoek naar geschikte locaties voor de huisvesting van grotere groepen statushouders, aldus de woordvoerder. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt welke locatie geschikt is. Maar daarover is wel nauw overleg met de gemeenteraad.

Spreiding over de stad

De woordvoerder: ‘Spreiding van statushouders over de stad heeft de voorkeur van de gemeente. Een deel zal in vrijkomende sociale huurwoningen terechtkomen. Dit gebeurt al jaren. Nu 10.000 statushouders in een asielzoekerscntrum wachten op een passende woning, kijkt de gemeente ook naar andere mogelijkheden. Misschien kan er woonruimte gevonden worden in leegstaande gebouwen, zoals kantoorpanden en voormalige verzorgingstehuizen, of kunnen er tijdelijke woonunits worden geplaatst.’
De PVV in de Haagse raad volgt de ontwikkelingen rond het pand het Plein 19813 ‘met argusogen’. Die partij heeft al vragen gesteld over de brief van minister Blok. Volgens de raadsleden Daniëlle de Winter en Léon de Jong is de ‘huisvesting van grote aantallen statushouders in Den Haag onacceptabel’.