Niet het eerste dreigende incident bij school Leiden: Een overzicht

Extra bewaking Universiteit Leiden
Extra bewaking Universiteit Leiden © Mark Kool
LEIDEN - Scholen in Leiden hebben vaker te maken met dreigende en opmerkelijke situaties. Dinsdag staan bij verschillende gebouwen van de Universiteit Leiden agenten voor de deur, omdat er op internet is gedreigd met een schietpartij. Een overzicht van eerdere incidenten.
Juni 2015: Groot mes op school
In juni van dit jaar worden leerlingen van een onbekende school opgeschrikt door het nieuws dat een leerling een mes van meer dan 27 centimeter bij zich draagt. De leerling had het mes in zijn jaszak zitten. Het werd in beslag genomen. Om welke school het ging kon de politie niet zeggen.

Mei 2015: Cyberaanval verpest examens

Leerlingen van het ROC Leiden konden in mei van dit jaar geen examen doen. Dat had te maken met een cyberaanval. Zo'n vijftig leerlingen van commerciële opleidingen moesten een her-examen in rekenen afleggen. Door de DDos-aanval kon dat niet doorgaan. Het examen werd later alsnog afgenomen.

Maart 2015: Speelgoedwapen leidt tot onrust op Da Vinci College Lammenschans in Leiden

Op het Da Vinci College Lammenschans in Leiden ontstaat in maart van dit jaar grote ophef na de vondst van een wapen. Achteraf blijkt het om een speelgoedwapen te gaan. Leerlingen vonden het wapen toevallig in een lokaal.

April 2013: Scholen dicht na dreiging

De meest opmerkelijk zaak tot nu toe speelt zich af in 2013. Toen bleven alle middelbare scholen en MBO's dicht, na dreiging met een schietpartij op internet. Op de website 4chan werd toen gedreigd een leraar en zoveel mogelijk leerlingen dood te schieten. De dreiger bleek een 18-jarige man uit Leiderdorp te zijn, die de dreigementen had gepost vanuit Costa Rica. Deze Janoek V. kreeg uiteindelijk 150 uur werkstraf opgelegd. Ook een vriend van de jongen uit Stompwijk werd verdacht van betrokkenheid. Achteraf is er kritiek op de gemeente. Die zou niet goed voorbereid zijn geweest op een dergelijke actie.