Haagse Jihadverdachte en Syriëganger Soufiane Z. is 'vrijwel zeker dood'

DEN HAAG - De Haagse Syriëganger Soufiane Z. is vrijwel zeker dood. Als de zaak tegen hem doorgaat, leidt dat tot een spookproces. Dat heeft Z.'s advocaat Bart Nooitgedagt dinsdag gezegd. Z. is een van de tien verdachten in het grote Haagse jihadproces. Z. kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.
Volgens mediaberichten is Soefiane Z. omgekomen in Syrië. Het Openbaar Ministerie vervolgt Z. toch, omdat voor de aanklagers niet onomstotelijk vaststaat dat hij is gesneuveld. Advocaat Nooitgedagt zei dinsdag bij de rechtbank dat hij zelf geen twijfel heeft over het overlijden van Z. Enkele dagen voor de mediaberichten over het overlijden van Z. heeft hij voor het laatst van hem gehoord. Daarna nooit meer.

Volgens Nooitgedagt wijzen alle contacten die hij over Z. heeft gehad in binnen- en buitenland erop dat Z. dood is. Familieleden noch overheidsdiensten hebben ooit nog een levensteken vernomen.

Geen bewijs voor de dood van Soefiane Z.

Het Openbaar Ministerie hield dinsdag vol dat er geen bewijs is voor de dood van Z. De aanklager refereerde daarbij aan een krantenbericht waarin heeft gestaan dat een 'vermoorde' vrouw na 31 jaar weer opdook. De rechtbank besluit donderdag of de zaak tegen Z. wordt voortgezet.

De rechters bogen zich dinsdag ook over twee andere afwezige Syriëgangers: Hatim R. en Anis Z. De laatste is de broer van Soufiane Z. Beiden zijn voor zover bekend nog in het strijdgebied en hebben geen advocaat. Hatim R. liet in september nog wel van zich horen. Via Twitter gaf hij commentaar op het jihadproces: 'Volg #jihadzaak met zak chips en ice tea. Wat een poppenkast!'

'Kogels vangen voor je mattie'

Op een groepsfoto van een tijd terug zijn Soufiane Z, Anis Z. en Hatim R. samen te zien in het strijdgebied. 'Band of brothers' staat erbij geschreven en 'kogel vangen voor je mattie omdat je zelf martelaar wilt worden'.

Deel dit artikel: