Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen, blijkt uit pilot LUMC Leiden

LUMC, Leids Universitair Medisch Centrum, ziekenhuis Leiden
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
LEIDEN - Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kort vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers Judith Kroep en Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Cancer.
Voor de studie zijn dertien patiënten met borstkanker in een vroeg stadium - 2 en 3 - onderzocht. Van de 13 patiënten werd aan 7 gevraagd 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. Bij hen bleek 7 dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aan het DNA van witte bloedcellen aangetroffen. Het vasten leverde geen evidente bijwerkingen op.
Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie bij 250 borstkanker patiënten er achter komen of langer vasten - drie dagen van tevoren en de dag van de chemotherapie - een nog gunstiger effect heeft. Het is daarbij niet de bedoeling om de vier dagen geheel niet te eten, maar een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Bovendien willen de onderzoekers kijken of deze aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.

Afraden

De Groot raadt vooralsnog af te vasten rondom chemotherapie, tot uitgebreider onderzoek is gedaan. 'Maar de vooruitzichten zijn goed.'