Den Haag wil 500 jongeren uit Schilderswijk en Transvaal aan het werk of naar school hebben

DEN HAAG - Eind 2016 moeten 500 extra jongeren uit de Haagse Schilderswijk en Transvaal een baan hebben, een leerwerkplek of terug naar school. In de wijken wonen ongeveer 22.000 jongeren. Daarvan hebben er 1300 geen betaalde baan en zijn nog eens 600 ‘onzichtbaar’, die hebben geen baan en geen uitkering.
Dat hebben burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) vandaag bekend gemaakt. De bedoeling is dat de gemeente Den Haag de jongeren actief op gaat zoeken, zij worden dan vervolgens in hun eigen buurt geholpen. Ze krijgen ook individuele begeleiding naar school of werk.
De burgemeester en wethouder willen met hun Wijkbanenplan ‘maatwerk’ bieden aan in totaal minimaal 850 jongeren. Daarvoor wordt een ‘Servicepunt Arbeid' in de Schilderswijk opgericht. De medewerkers van dit servicepunt ondersteunen de jongeren en benaderen ondernemers uit de wijk rechtstreeks om banen, werkervarings- en stageplekken te creëren.

Gesprekken met jongeren

De gemeente Den Haag heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met jongeren die afgelopen juli juist in geweer kwamen tegen de relschoppers in de wijk. Daaruit bleek dat velen moeite hebben om een baan of een opleiding te vinden.
Burgemeester Van Aartsen: 'Deze jongeren zijn voor hun wijk opgekomen. Nu is het onze beurt om hen te helpen. Dit college zal daarom alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de jongeren uit deze wijken aan het werk kunnen komen.'

Jeugdwerkloosheid is in Den Haag hoog

Het Wijkbanenplan sluit aan op het 10.000 banenplan dat de gemeente al eerder presenteerde. Een van de grootste uitdagingen daarbij is het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Die ligt in Den Haag op 17,7 procent, terwijl dat landelijk 10 procent is. Alleen al in de Schilderswijk en Transvaal gaat het om bijna tweeduizend jongeren.
Om het aantal banen, werkervaringsplekken en stageplekken te vergroten, organiseerde wethouder Baldewsingh vorige week een Werktop, waar hij in samenwerking met werkgevers verschillende plannen presenteerde om werkloze Hagenaars weer aan een baan of opleiding te helpen. Tijdens de top is met dertig werkgevers overeengekomen dat er in totaal 2400 banen, werkervarings- en stageplekken bijkomen. Deze zijn in de eerste plaats voor jongeren die aan de slag gaan binnen het Wijkbanenplan.

Een nieuwe aanpak

Wethouder Baldewsingh: 'Met dit Wijkbanenplan willen we de werkloosheid daar aanpakken waar die het hoogst is. En dat willen we op een andere manier gaan doen dan we tot nu toe hebben gedaan. De gemeente komt achter het bureau vandaan en gaat de wijk in. Door de jongeren te verbinden aan de kansen die er zijn bij werkgevers kunnen we hen gezamenlijk weer perspectief bieden.’