Gemeente Katwijk hijst toch regenboogvlag voor Coming Out Dag

KATWIJK - De gemeente Katwijk gaat toch de regenboogvlag hijsen in het kader van Coming Out Dag op 11 oktober. COC Leiden noemt die beslissing ‘historisch’.
Aan het besluit ging
. In eerste instantie wilde het College van Burgemeester en Wethouders (SGP/CU/CDA) geen gehoor geven aan de oproep van de oppositie in de Katwijkse raad. Vooral dankzij de volhardendheid van Hart voor Katwijk-raadslid Gijsbert Schrijvers gaat dit nu toch gebeuren.
De vlag gaat niet uit op het gebouw van het gemeentehuis, maar aan de overkant van de straat aan een gemeentelijke vlaggenstok. ‘Het compromis benadrukt de gevoeligheid waarmee in Katwijk een onderwerp als homoseksualiteit wordt besproken. COC Leiden is blij dat de vlag uitgaat’, laat Ivo van Spronsen van COC Leiden weten, waar Katwijk onder valt.

Acceptatie

Eerder werd al bekend dat Delft, Den Haag, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zoetermeer tijdens Coming Out Day ook de regenboogvlag zullen hijsen. Samen met 39 andere gemeenten in Nederland willen ze hiermee de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) onder de aandacht brengen.

Emancipatie bevorderen

Coming Out Day werd in 2008 in het leven geroepen door het toenmalige kabinet Balkenende IV om de emancipatie van LHBT te bevorderen. Het kabinet wilde hiermee ook het groeiende aantal geweldsincidenten tegen homo's bestrijden.