Wereldberoemd schilderij ‘Straatje’ van Johannes Vermeer na 320 jaar terug naar Delft

DELFT - Het wereldberoemde ‘Straatje’ van schilder Johannes Vermeer komt na 320 jaar terug naar Delft. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen Museum Prinsenhof Delft en het Rijksmuseum is het meesterwerk volgend jaar te zien in de stad waar Vermeer het omstreeks 1658 schilderde.
Het Straatje van Vermeer behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend. Van Johannes Vermeer zijn wereldwijd niet meer dan zo’n 35 werken bewaard gebleven. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, bezit geen enkel werk van zijn hand.

LEES OOK: Videokunstenaar Menno Otten brengt Vermeer tot leven in Museum Prinsenhof Delft

Het is zestig jaar geleden dat er voor het laatst een Vermeer in Delft was te zien. ‘Het Straatje’ heeft sinds jaar en dag een prominente plek in de vaste presentatie van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen van Vermeer, deze behoren tot de absolute topstukken uit de collectie.


'Hereniging'

Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is uiteraard blij met de komst van Vermeer naar Delft. ‘Het is geweldig dat dankzij het Rijksmuseum Vermeer wordt herenigd met zijn geboortestad en dat ‘Het Straatje’ terugkomt naar de plaats waar het is gemaakt.’
Meer over dit onderwerp:
Johannes Vermeer Prinsenhof Delft Rijksmuseum
Deel dit artikel: